Go Back

Pomidorowy gulasz z czarnym ryżem [przepis]

Pomidorowy gulasz z czarnym ryżem to nasza propozycja na smaczny i pożywny obiad. Przepis pochodzi czasopisma Biokurier
Czas przygotowania 1 hr
Rodzaj posiłku danie główne
Porcje 2

Składniki
  

  • 1,5 szklanki wody
  • 100 g czarnego ryżu
  • 1 szklanka wody
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1/4 łyżeczxki mielonego pieprzu czarnego
  • kilka ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 papryki
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 3 pomidory
  • 3-4 suszozne pomidory
  • garść orzechów laskowych podprażonych na patelni

Uwagi

  1. Półtorej szklanki wody zagotować i dodać do niej czarny ryż. Gotować do momentu aż ryż wchłonie całą wodę.
  2. Do oddzielnego garnka wlać szklankę wody, zagotować.
  3. Dodać pokrojoną marchew, posiekaną cebulę, a także przyprawy: oregano, czosnek niedźwiedzi, czarny pieprz oraz posiekany czosnek. Gotować przez co najmniej 1 minutę.
  4. Dodać sól. Gotować przez co najmniej 1 minutę.
  5. Dodać pokrojone papryki i pomidory oraz przecier pomidorowy (oraz ewentualnie posiekane suszone pomidory). Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 15-20 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  6. Do ugotowanego czarnego ryżu dodać przygotowany sos pomidorowo-paprykowy. Wierzch posypać podprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi.
Keyword czarny ryż, gulasz, pomidor, ryż