Omlet zapiekany z serkiem wiejskim i konfiturą śliwkową z nasionami chia
Śniadania na słodko lubi chyba większość z nas. Są lekkie, smaczne i pozytywnie nastrajają na cały dzień. Stąd nasza dzisiejsza propozycja – omlet zapiekany z serkiem wiejskim i konfiturą śliwkową z nasionami chia. Przepis pochodzi z książki Elżbiety Przygockiej "Ułóż sobie zdrowie", najnowszej propozycji Wydawnictwa Gaj.
Wylej i rozsmaruj na rozgrzaną patelnię z olejem i zapiekaj pół minuty.
Następnie przełóż patelnię z omletem do piekarnika na ok. 10 minut.
Omlet podaj z serkiem wiejskim i konfiturą (przepis poniżej)
Konfitura śliwkowa z nasionami chia
Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na mniejsze części.
Wrzuć śliwki do rondla lub na patelnię z grubym dnem, podlej odrobiną wody (opcjonalnie) i smaż na wolnym ogniu, aż śliwki się rozpadną, a następnie nabiorą konsystencji konfitury.
Pod koniec smażenia dodaj ksylitol.
Dodaj nasiona chia i wymieszaj.
Przełóż do słoika i przechowuj w lodówce do kilku dni.
Notatki
Danie zawiera ok. 400 kcal (porcja na 1 osobę) i jest zbilansowane.
Wartości odżywcze
Kalorie: 400kcal
Słowa kluczowe omlet
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!