Go Back
+ servings

Omlet zapiekany z serkiem wiejskim i konfiturą śliwkową z nasionami chia

Śniadania na słodko lubi chyba większość z nas. Są lekkie, smaczne i pozytywnie nastrajają na cały dzień. Stąd nasza dzisiejsza propozycja – omlet zapiekany z serkiem wiejskim i konfiturą śliwkową z nasionami chia. Przepis pochodzi z książki Elżbiety Przygockiej "Ułóż sobie zdrowie", najnowszej propozycji Wydawnictwa Gaj. 
Prep Time 10 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 25 minutes
Course deser, przekąska, śniadanie
Servings 1 osoba
Kalorie 400 kcal

Składniki
  

Omlet

  • 2 szt. jajko
  • 150 g serek wiejski
  • 1 łyżeczka olej rzepakowy
  • 3 łyżki konfitura śliwkowa z chia

Konfitura śliwkowa z nasionami chia

  • ½ kg śliwki węgierki
  • 2 łyżki ksylitol
  • 2 łyżki nasiona chia

Przygotowanie
 

Omlet

  • Nagrzej piekarnik do 170°C.
  • Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę.
  • Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  • Wylej i rozsmaruj na rozgrzaną patelnię z olejem i zapiekaj pół minuty.
  • Następnie przełóż patelnię z omletem do piekarnika na ok. 10 minut.
  • Omlet podaj z serkiem wiejskim i konfiturą (przepis poniżej)

Konfitura śliwkowa z nasionami chia

  • Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na mniejsze części.
  • Wrzuć śliwki do rondla lub na patelnię z grubym dnem, podlej odrobiną wody (opcjonalnie) i smaż na wolnym ogniu, aż śliwki się rozpadną, a następnie nabiorą konsystencji konfitury.
  • Pod koniec smażenia dodaj ksylitol.
  • Dodaj nasiona chia i wymieszaj.
  • Przełóż do słoika i przechowuj w lodówce do kilku dni.

Notatki

Danie zawiera ok. 400 kcal (porcja na 1 osobę) i jest zbilansowane.

Wartości odżywcze

Kalorie: 400kcal
Słowa kluczowe omlet
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!