Go Back
widok z góry na omlety z bitą śmietaną, brzoskwiniami i malinami

Omlety z bitą śmietaną, brzoskwiniami i malinami [przepis]

Omlet z bitą śmietaną i owocami sam w sobie brzmi... przepysznie! I taki właśnie jest. Idealny na słodkie śniadanie, ale i na podwieczorek będzie w sam raz.
To jedno z tych dań, które przypadnie do gustu i dzieciom, i dorosłym.
Autorką przepisu jest Katarzyna Kosmala, autorka "Ziołowych smaków".

Składniki
  

  • 5 jajek
  • ½ szklanki cukru pudru lub ksylitolu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki pszennej

Krem

  • 250 ml śmietanki słodkiej 36 proc.
  • 1 serek mascarpone  250 g
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 słoik lub puszka brzoskwiń w syropie
  • maliny świeże lub mrożone
  • drobinki czekolady gorzkiej

Przygotowanie
 

  • Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno.
  • Żółtka utrzyj na puch z cukrem.
  • Do ubitych żółtek dodaj pianę z białek i wymieszaj.
  • Dodaj obie mąki i krótko ubijaj.
  • Na papierze do pieczenia narysuj jednakowe koła.
  • Wyłóż na nie masę (porcje nakładaj łyżką).
  • Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 min w temp. 170°C.
  • Od razu po upieczeniu lekko zegnij koła i układaj jeden przy drugim. Zostaw do ostudzenia.
  • Śmietanę wymieszaj z serkiem i cukrem waniliowym. Ucieraj, aż masa zgęstnieje. Nakładaj ją na upieczone biszkopty.
  • Odsącz brzoskwinie z syropu, pokrój w cienkie plastry.
  • Układaj na bitej śmietanie.
  • Ułóż maliny i posyp drobinkami czekolady.
Słowa kluczowe na słodko, omlety
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!