Drożdże pokrusz i wymieszaj z ciepłym mlekiem,cukrem, mąką i zostaw do wyrośnięcia. Po kilku minutach zaczyn powinien zwiększyć objętość, zamieszaj łyżką i pozwól mu jeszcze raz wyrosnąć.
Rodzynki przelej wrzątkiem i namocz w rumie.
Roztop tłuszcz, przesiej mąkę i zmiksuj krótko jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy i sól. Jeśli nie robisz kruszonki, odłóż białko z jednego jaja do posmarowania wierzchu ciasta.
Następnie w dużej misce lub garnku połącz wszystkie składniki, czyli rozczynione drożdże, przesianą mąkę, ubite z cukrem jajka oraz ciepłe mleko. Na końcu stopniowo dodawaj rozpuszczone i przestudzone masło.
Mieszaj ciasto mikserem, drewnianą łyżką lub szpatułką ok. 5 minut, do momentu aż będzie odchodzić od mieszadła. Pod koniec, kiedy ma bardziej zwartą formę, możesz je wyrabiać ręcznie.
Dodaj jeszcze odsączone z rumu rodzynki oraz skórkę pomarańczową, przykryj ciasto lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na mniej więcej 1,5 godziny (ciasto ma podwoić objętość).
Przygotuj formy, czyli nasmaruj je masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto zagnieć i podziel na dwie części. Napełnij nim foremki do połowy wysokości i pozostaw pod przykryciem na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Posmaruj wierzch wcześniej odłożonym białkiem roztrzepanym z 1/2 łyżeczki cukru lub rozetrzyj masło z cukrem i mąką na mokry piasek i tak przygotowaną kruszonką posyp ciasto.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto i piecz ok. 35 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.