Go Back
babka drożdżowa

Babka drożdżowa [przepis]

Królowa wielkanocnych ciast, babka drożdżowa, wymaga trochę pracy. Ale dobry przepis to podstawa, a my właśnie takim chcemy się z Wami podzielić! Przygotujecie z niego 20-30 kawałków pysznego ciasta (2 tortownice o średnicy 18 cm).
Jego autorką jest Viola Grzelka, autorka bloga i dwóch książek z przepisami "Mamucie Przysmaki".

Składniki
  

Zaczyn

  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 ml ciepłego mleka
  • ½ łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki

Ciasto

  • garść rodzynek
  • 2 łyżki rumu
  • ½ kostki masła (100 g) + jedna łyżka do wysmarowania foremek
  • 500 g mąki tortowej
  • 1 całe jajko
  • 3 żółtka
  • 100-120 g cukru + ½ łyżeczki cukru do białka (opcjonalnie)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • bułka tarta do wysypania foremek
  • cukier puder do posypania

Kruszonka

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g mąki

Przygotowanie
 

  • Drożdże pokrusz i wymieszaj z ciepłym mlekiem,cukrem, mąką i zostaw do wyrośnięcia. Po kilku minutach zaczyn powinien zwiększyć objętość, zamieszaj łyżką i pozwól mu jeszcze raz wyrosnąć.
  • Rodzynki przelej wrzątkiem i namocz w rumie.
  • Roztop tłuszcz, przesiej mąkę i zmiksuj krótko jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy i sól. Jeśli nie robisz kruszonki, odłóż białko z jednego jaja do posmarowania wierzchu ciasta.
  • Następnie w dużej misce lub garnku połącz wszystkie składniki, czyli rozczynione drożdże, przesianą mąkę, ubite z cukrem jajka oraz ciepłe mleko. Na końcu stopniowo dodawaj rozpuszczone i przestudzone masło.
  • Mieszaj ciasto mikserem, drewnianą łyżką lub szpatułką ok. 5 minut, do momentu aż będzie odchodzić od mieszadła. Pod koniec, kiedy ma bardziej zwartą formę, możesz je wyrabiać ręcznie.
  • Dodaj jeszcze odsączone z rumu rodzynki oraz skórkę pomarańczową, przykryj ciasto lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na mniej więcej 1,5 godziny (ciasto ma podwoić objętość).
  • Przygotuj formy, czyli nasmaruj je masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieć i podziel na dwie części. Napełnij nim foremki do połowy wysokości i pozostaw pod przykryciem na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
  • Posmaruj wierzch wcześniej odłożonym białkiem roztrzepanym z 1/2 łyżeczki cukru lub rozetrzyj masło z cukrem i mąką na mokry piasek i tak przygotowaną kruszonką posyp ciasto.
  • Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto i piecz ok. 35 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Słowa kluczowe babka, babka wielkanocna, ciasto drożdżowe, ciasto na Wielkanoc
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!