Formę na tartę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i z solą, dodaj schłodzone masło pokrojone na niewielkie kawałki i rozetrzyj opuszkami palców na mokry piasek.
Następnie dodaj zimną wodę i szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę. Spłaszcz ją, zawiń w folię i schowaj do lodówki na pół godziny lub nawet 2-3 dni.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy ok. 30 cm i grubości ok. 5 mm. Przełóż ciasto do formy. Nadmiar odetnij, zrób rant i nakłuj spód widelcem.
Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 minut (15 minut przykryte i 10 minut odkryte). Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Stopniowo dodawaj kajmak do mascarpone i mieszaj łyżką, nie mikserem.
Dodaj sól i wyłóż masę na całkowicie ostudzone kruche ciasto.
OPCJONALNIE: Zanim przygotujesz masę, możesz odłożyć niewielką ilość mascarpone (1-2łyżki), ubić razem ze schłodzoną śmietanką kremową, a następnie rozsmarować fantazyjnie na wierzchu masy kajmakowej, malując łyżeczką delikatny wzór. Zamiast tego albo dodatkowo możesz ozdobić tartę sezonowymi jadalnymi kwiatami, np. fiołkami.
Jeśli nie podajesz tarty od razu, koniecznie schowaj ją do lodówki!