Go Back
tarta kajmakowa

Tarta kajmakowa [przepis]

Tarta kajmakowa jest słodka i kusząca słonym karmelem. Jest szybka w przygotowaniu i bardzo efektowna. Ale uwaga: to bomba kaloryczna! Ale w końcu to przepis świąteczny :-)
– Jeśli upieczesz dzień wcześniej kruchy spód, to możesz ją dokończyć w ostatniej chwili, nawet tuż przed podaniem na stół. Wystarczy tylko wymieszać masę kajmakową z mascarpone, nieco przyozdobić z wierzchu i gotowe
– podpowiada Viola Grzelka, autorka przepisu. W jej drugiej książce "Mamucie Przysmaki. Przepisy na wiosnę i lato", znajdziecie rozdział "Wielkanoc" ,w którym jest mnóstwo inspirujących przepisów na świąteczne dania (słodkie i wytrawne).

Składniki
  

Kruchy spód

  • 125 g schłodzonego masła oraz dodatkowo do wysmarowania formy
  • 1 łyżka bułka tarta do wysypania formy
  • 150 g mąki
  • 25 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki lodowatej wody

Masa

  • 200-400 g masy kajmakowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 250 g mascarpone

Opcjonalnie

  • 100 ml śmietanki kremowej 30 proc. schłodzonej, ubitej i wymieszanej z 2-3 łyżkami mascarpone do ozdoby
  • 200-250 ml schłodzonej śmietanki kremowej 30 proc. do ubicia z mascarpone i kajmakiem wtedy dodatkowo 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłej wody
  • świeże jadalne kwiaty do ozdoby

Przygotowanie
 

  • Formę na tartę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
  • Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i z solą, dodaj schłodzone masło pokrojone na niewielkie kawałki i rozetrzyj opuszkami palców na mokry piasek.
  • Następnie dodaj zimną wodę i szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę. Spłaszcz ją, zawiń w folię i schowaj do lodówki na pół godziny lub nawet 2-3 dni.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy ok. 30 cm i grubości ok. 5 mm. Przełóż ciasto do formy. Nadmiar odetnij, zrób rant i nakłuj spód widelcem.
  • Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 minut (15 minut przykryte i 10 minut odkryte). Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • Stopniowo dodawaj kajmak do mascarpone i mieszaj łyżką, nie mikserem.
  • Dodaj sól i wyłóż masę na całkowicie ostudzone kruche ciasto.
  • OPCJONALNIE: Zanim przygotujesz masę, możesz odłożyć niewielką ilość mascarpone (1-2łyżki), ubić razem ze schłodzoną śmietanką kremową, a następnie rozsmarować fantazyjnie na wierzchu masy kajmakowej, malując łyżeczką delikatny wzór. Zamiast tego albo dodatkowo możesz ozdobić tartę sezonowymi jadalnymi kwiatami, np. fiołkami.
  • Jeśli nie podajesz tarty od razu, koniecznie schowaj ją do lodówki!
Słowa kluczowe ciasto na Wielkanoc, ciasto z kajmakiem, potrawy na Wielkanoc, tarta
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!