Go Back
zupa cebulowa w miseczce

Zupa cebulowa [przepis]

Zupa cebulowa kojarzy się z Francją. I słusznie, jednak w Polsce też chętnie ją jadamy. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym wykwintna i śmiało można podać ją podczas wystawnej kolacji.
Autorami przepisu na zupę cebulową są Joanna i Michał Litwińscy, autorzy bloga "Ze zdrowiem mi do smaku".

Składniki
  

  • 1 kg cebuli
  • 80 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 5 ząbków czosnku
  • ¼ szkl. brandy opcjonalnie
  • 0,5 l bulionu
  • grzanki z pełnoziarnistego chleba
  • 50 g sera cheddar

Przygotowanie
 

  • Cebulę pokrój w piórka, posól i wrzuć na rozgrzaną suchą głęboką patelnię lub do garnka o grubym dnie.
  • Mieszaj od czasu do czasu, żeby cebula się nie przypaliła.
  • Po ok. 10 min, kiedy wyparuje cała woda, a cebula lekko zmięknie, dorzuć masło z liściem laurowym, czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem.
  • Smaż wszystkie składniki do momentu, w którym cebula będzie lekko złota. Mieszaj od czasu do czasu.
  • Dodaj czosnek, smaż jeszcze przez minutę.
  • Jeśli używasz brandy, dodaj go w tym momencie. Zamieszaj i gotuj, aż całość alkoholu odparuje.
  • Wlej bulion i gotuj na najmniejszym ogniu jeszcze przez 15 min.
  • Zupę podawaj z grzankami i startym żółtym serem.
Słowa kluczowe cebula, zupa
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!