Go Back
wątróbka drobiowa z cebulą w sosie śmietanowym

Wątróbka drobiowa w sosie śmietanowym

Wątróbka drobiowa, jeśli zostanie odpowiednio przyrządzona, to jedno ze smaczniejszych i tańszych dań polskiej kuchni.
Autorem tego przepisu jest Paweł Płaczek, autor książki „Menu kryzysowe”, w której podpowiada, jak gotować zdrowo i bez większych wydatków.
Waszej uwadze polecamy też przepis na klasyczną carbonarę autorstwa Pawła!

Składniki
  

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • łyżka oleju

Przygotowanie
 

  • Cebulę kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy sporą szczyptę soli oraz cukier.
  • Podsmażamy kilka minut, aż delikatnie zacznie zmieniać kolor na złoty.
  • Następnie przesuwamy ją na jedną stronę patelni, a na drugą kładziemy oczyszczoną i pokrojoną wątróbkę i smażymy kilka minut, aż się zetnie.
  • Gdy będzie już gotowa, mieszamy ją delikatnie z cebulą, doprawiamy solą, majerankiem i wlewamy całą śmietanę.
  • Zmniejszamy znacznie temperaturę i zagotowujemy sos.
  • Podajemy z ulubioną kaszą, ziemniakami lub zjadamy prosto z patelni.
Słowa kluczowe tani obiad, wątróbka
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!