Go Back
Tort żurawinowy na paterze i kawałek ciasta

Tort żurawinowy

Tort żurawinowy z masą śmietanową to świetna propozycja ciasta bożonarodzeniowego. Jego przygotowanie zajmie co prawda dłuższy czas, jednak zdecydowanie warto!
Autorką przepisu na tort z żurawiną jest Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki".

Składniki
  

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju

Konfitura żurawinowa

  • 300 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 100 g cukru 
  • sok z 1 cytryny
  • 5 łyżek wody

Krem śmietanowy

  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 serek mascarpone o wadze 250g
  • 5 łyżek cukru pudru

Poncz

  • 1/3 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny lub pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie
 

  • W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie powoli wsypujemy cukier i dalej ubijamy aż masa stanie się gęsta. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko ubijamy razem.
  • Masę wykładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min w temperaturze 170°C.
  • Po wyjęciu z piekarnika ciasto w formie zrzucamy na podłogę z ok. 30 cm i odstawiamy do ostudzenia.
  • Przygotowujemy poncz: mieszamy wszystkie składniki przeznaczone na poncz i odstawiamy.
  • Teraz czas na konfiturę żurawinową: żurawinę zasypujemy cukrem, dodajemy wodę i sok z cytryny. Dusimy na małym ogniu. Żurawina szybko zacznie pękać. Gotujemy aż zgęstnieje, często mieszając. Studzimy ją przed użyciem do składania tortu.
  • By zrobić krem śmietankowy przelewamy śmietanę kremówkę do miski i dodajemy cukier puder. Ubijamy ostrożnie aż masa stanie się gęsta i dodajemy serek mascarpone. Ubijamy krótko razem, żeby masa się nie zważyła.
  • Czas na złożenie tortu: biszkopt po ostuszeniu kroimy na 4 części. Układamy pierwszy blat tortu. Nasączamy go ponczem, następnie smarujemy masą żurawinową. Wykładamy porcje kremu śmietankowego, przykrywamy kolejnym krążkiem biszkoptu i postępujemy tak samo jak poprzednio.
  • Tort schładzamy co najmniej 4 godziny w lodówce.
Słowa kluczowe tort żurawinowy, żurawina
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!