W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie powoli wsypujemy cukier i dalej ubijamy aż masa stanie się gęsta. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko ubijamy razem.
Masę wykładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min w temperaturze 170°C.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto w formie zrzucamy na podłogę z ok. 30 cm i odstawiamy do ostudzenia.
Przygotowujemy poncz: mieszamy wszystkie składniki przeznaczone na poncz i odstawiamy.
Teraz czas na konfiturę żurawinową: żurawinę zasypujemy cukrem, dodajemy wodę i sok z cytryny. Dusimy na małym ogniu. Żurawina szybko zacznie pękać. Gotujemy aż zgęstnieje, często mieszając. Studzimy ją przed użyciem do składania tortu.
By zrobić krem śmietankowy przelewamy śmietanę kremówkę do miski i dodajemy cukier puder. Ubijamy ostrożnie aż masa stanie się gęsta i dodajemy serek mascarpone. Ubijamy krótko razem, żeby masa się nie zważyła.
Czas na złożenie tortu: biszkopt po ostuszeniu kroimy na 4 części. Układamy pierwszy blat tortu. Nasączamy go ponczem, następnie smarujemy masą żurawinową. Wykładamy porcje kremu śmietankowego, przykrywamy kolejnym krążkiem biszkoptu i postępujemy tak samo jak poprzednio.
Tort schładzamy co najmniej 4 godziny w lodówce.