Go Back
pokrojony chlebek bananowy na blaszce

Chlebek bananowy (przepis)

Przepis na chlebek bananowy jest dość uniwersalny. Warto potraktować go jako inspirację i przygotować z ulubionymi dodatkami, np. daktylami, orzechami lub żurawiną.
Bananowy chlebek przygotujesz w 15 min. I choć na gotowy wypiek trzeba poczekać nieco dłuzej, zdecydowanie warto!
Informacje praktyczne:
W podanym przepisie kubek to 250 ml. Z podanej listy składników upieczesz chlebek bananowy na blaszce o wymiarach 24 x 14 cm.
Ciasto bananowe to dobry sposób na wykorzystanie przejrzałych owoców. Więcej pomysłów na to, co zrobić z dojrzałych bananów, znajdziesz w naszym artykule.
Autorką przepisu na chlebek bananowy jest Maja Skorupska.

Składniki
  

  • 2 kubki* mąki pszennej (typ 500)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez aluminium)
  • ½ kubka cukru (może być mniej)
  • 1 kubek mleka
  • 125 g posiekanych daktyli
  • 2 duże dojrzałe banany rozgniecione widelcem
  • 2 jajka

Przygotowanie
 

  • W dużej misce mieszamy suche składniki, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
  • Dodajemy posiekane daktyle.
  • Osobno mieszamy mokre składniki: rozgniecione banany, mleko, jajka.
  • Ubijamy mikserem, dodajemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
  • Porcjami dodajemy suche składniki do mokrych, za każdym razem mieszając masę łyżką.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
  • Wykładamy masę do formy, wyrównujemy.
  • Wierzch można dowolnie udekorować, np. daktylami, orzechami włoskimi albo kawałkami bananów.
  • Chlebek pieczemy 45-50 min do suchego patyczka.
Słowa kluczowe banany, chlebek bananowy
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!