Go Back

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe to klasyczne danie idealne na jesień. Z ciepłą kawą lub kubkiem kakao smakuje doskonale. I wcale nie trzeba spędzić godzin w kuchni, by je przygotować.
Przepis pochodzi z książki "Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień", w której znaleźć można klasyczne i niestandardowe przepisy z dynią w roli głównej.

Składniki
  

  • 250 g purée z dyni
  • 200 g masła
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 16 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka szczypta przyprawy do piernika
  • skórka otarta z 1 pomarańczy 

Przygotowanie
 

  • Nagrzej piekarnik do 185°C.
  • W misce utrzyj ciepłe masło z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając, dodawaj po jednym jajku.
  • Do mikstury dorzuć purée z dyni i wszystkie przyprawy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszaj łyżką, aż uzyskasz jednolitą masę.
  • Wsyp mąkę, posiekaną czekoladę i ponownie zamieszaj.
  • Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej ciasto.
  • Posyp pestkami i piecz przez około 45 minut.
Słowa kluczowe ciasto dyniowe, dynia
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!