Go Back
gołąbki kapusta włoska

Wegetariańskie gołąbki z kaszą orkiszową i grzybami

Wegetariańskie gołąbki to klasyczne danie w bezmięsnej odsłonie, które jednak będzie smakować każdemu. Dodatek lekko orzechowej w smaku kaszy orkiszowej z grzybami, których tak dużo w polskich lasach, czyni to danie wyjątkowo pożywnym.
Autorką przepisu jest Maja Skorupska, której przepisy znajdziecie w serwisie Biokurier.pl.

Składniki
  

  • średniej wielkości główka kapusty włoskiej
  • 1 kubek kaszy orkiszowej przed ugotowaniem
  • 2-3 garści suszonych grzybów
  • 1 ubite jajko
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę
  • 1,5– 2 kubki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • olej

Sos

  • 2-3 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • 100 ml białego wina wytrawnego opcjonalnie

Przygotowanie
 

  • W miseczce namocz grzyby godzinę wcześniej.
  • W dużym garnku zagotuj wodę do zblanszowania liści kapusty. Wytnij z główki kapusty głąb, kolejno zdejmij liście (w kapuście włoskiej jest to całkiem łatwe). Liście gotuj przez kilka minut, aż nabiorą elastyczności. Osusz je dokładnie, zetnij twardy koniec, a z wierzchu ostrym nożykiem zetnij zgrubiały nerw.
  • Ugotuj kaszę na sypko: zagotuj 2 kubki wody i wsyp 1 kubek opłukanej na sicie kaszy. Dodaj 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę oleju, zamieszaj i gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Dodaj 1 łyżkę masła, zamieszaj i odstaw na 15 minut.
  • Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła, podsmaż pokrojoną cebulę na złoty kolor. Grzyby odsącz, pokrój w paseczki, wodę zachowaj.
  • Grzyby smaż razem z cebulą przez kilka minut, aż będą miękkie. Dodaj do kaszy, wymieszaj, dodaj ubite jajko i połącz z farszem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Gotowy farsz nakładaj na liść od strony nasady liścia, zawiń gołąbka jak krokieta, zaczynając od założenia części liścia od nasady na farsz, potem zagnij boki do środka i zwijaj w miarę ciasno do końca liścia.
  • Rozgrzej olej na patelni i krótko obsmaż każdego gołąbka z obu stron, najpierw układając je łączeniem do dołu.
  • Naczynie żaroodporne wyłóż liśćmi kapusty, ułóż podsmażone gołąbki ciasno w naczyniu, zalej całość bulionem warzywnym i piecz w 180 st. C przez około 50-60 minut, aż kapusta będzie zupełnie miękka.
  • Przygotuj sos: na małą patelnię wlej wodę od moczenia grzybów, zagotuj, dodaj wino, chwilę gotuj, żeby zredukować, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, zestaw z ognia, dodaj 2-3 łyżki masła i wymieszaj. Masło lekko zagęści sos i bardziej aksamitną fakturę.
Słowa kluczowe gołąbki, grzyby, kasza gryczana
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!