Go Back
granola

Domowa granola antystresowa

Domowa granola to aromatyczna i wartościowa posypka do zup, sałatek, śniadaniowych kaszek i pieczonych owoców. Uwielbiają ją dzieci i dorośli.
Granola z tego przepisu nie jest zbyt słodka. Jeśli chcesz więcej słodyczy, zawsze możesz wymieszać ją ze słodkimi suszonymi owocami lub dodać więcej miodu w trakcie jej przygotowania.
Autorką przepisu jest Viola Grzelka, autorka bloga i książek "Mamucie Przysmaki. Przepisy na jesień, zimę i przedwiośnie" oraz "Mamucie Przysmaki. Przepisy na wiosnę i lato".

Składniki
  

  • 300 g płatków orkiszowych
  • 100 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki otrąb gryczanych lub owsianych
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki soli morskiej jodowanej
  • ¼ łyżeczki roztartych w moździerzu goździków
  • 1 łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka łyżeczka sproszkowanego cynamonu
  • dowolne suszone owoce, np. śliwki, morele, rodzynki (opcjonalnie)

Przygotowanie
 

  • Nagrzej piekarnik do ok. 180°C. Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • W rondlu na wolnym ogniu rozpuść olej kokosowy i miód. Jak tylko składniki połączą się ze sobą, odstaw z palnika.
  • Dodaj sól oraz przyprawy i wymieszaj.
  • W misce wymieszaj płatki orkiszowe, siemię lniane, otręby, pestki słonecznika i orzechy, a następnie połącz je z rozpuszczonym olejem i miodem.
  • Dokładnie wymieszaj całość, następnie wyłóż równomiernie na przygotowaną blaszkę i wstaw do piekarnika na 20–25 minut.
  • Przemieszaj po dziesięciu, potem po ośmiu minutach. Po kolejnych ośmiu minutach granola powinna być gotowa.
    Uwaga: pilnuj czasów mieszania, ponieważ granolę łatwo przypalić.
  • Po wystudzeniu przełóż granolę do suchego, szczelnego słoika. Może tak być przechowywana kilka tygodni.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!