Nagrzej piekarnik do ok. 180°C. Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
W rondlu na wolnym ogniu rozpuść olej kokosowy i miód. Jak tylko składniki połączą się ze sobą, odstaw z palnika.
Dodaj sól oraz przyprawy i wymieszaj.
W misce wymieszaj płatki orkiszowe, siemię lniane, otręby, pestki słonecznika i orzechy, a następnie połącz je z rozpuszczonym olejem i miodem.
Dokładnie wymieszaj całość, następnie wyłóż równomiernie na przygotowaną blaszkę i wstaw do piekarnika na 20–25 minut.
Przemieszaj po dziesięciu, potem po ośmiu minutach. Po kolejnych ośmiu minutach granola powinna być gotowa. Uwaga: pilnuj czasów mieszania, ponieważ granolę łatwo przypalić. Po wystudzeniu przełóż granolę do suchego, szczelnego słoika. Może tak być przechowywana kilka tygodni.