Go Back

Suszone pomidory koktajlowe z oregano

Suszone pomidory są idealne do sałatek i jako dodatek do kanapek. Świetnie smakują też solo. I choć można je kupić w niemal każdym sklepie spożywczym, zachęcamy do tego, by zrobić je samemu (zwłaszcza jeśli macie swoje plony).
Pamiętajcie, że pomidory to samo zdrowie i są łatwe w uprawie (przeczytaj, jak uprawiać pomidory bez chemii). Dodatkowo z ich udziałem można przygotować wiele smacznych i pożywnych dań.
Przepis opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki" (kup w promocyjnej cenie 25,99 zł)

Składniki
  

  • 30 pomidorów koktajlowych
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • świeże oregano
  • sól, pieprz

Przygotowanie
 

  • Pomidory przekrój na pół.
  • Czosnek przetrzyj przez praskę. Dodaj sól, pieprz, posiekane listki oregano, 4 łyżki oliwy i wymieszaj.
  • Tak przygotowaną oliwą z przyprawami polej pomidorki i wymieszaj.
  • Wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, najlepiej, aby na siebie nie nachodziły.
  • Piecz pomidorki w temperaturze 150°C ok. 50 min.
  • Wyłączyć piekarnik i przetrzymaj pomidory jeszcze 20 min. Kiedy będą suche, przełóż do słoika, dodaj świeże listki oregano i zalej resztą oliwy.
Słowa kluczowe pomidor, suszone pomidory
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!