Go Back
szaszłyki z halloumi

Szaszłyki z serem halloumi i boczkiem

Przepis opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki".
Szaszłyki z serem halloumi i boczkiem to dobra alternatywa dla grillowanego mięsa. Możecie też przygotować je w wersji wegetariańskiej (bez boczku). Na patyk nadziejcie wówczas więcej warzyw.
Przepis na szaszłyki pierwotnie ukazał się w najnowszym numerze Biokuriera, w którym więcej miejsca poświęcamy zarówno cypryjskiemu halloumi, jak i grillowanym szaszłykom. Szukajcie go w sklepach z ekologiczną żywnością, zamówcie prenumeratę lub czytajcie on-line.

Składniki
  

  • 1 ser halloumi
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 6 pieczarek
  • sól, pieprz
  • oregano, zioła prowansalskie
  • kilka plasterków boczku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie
 

  • Ser halloumi pokrój w kostkę.
  • Pieczarki pokrój na 4 części, a cukinię, cebulę, paprykę żółtą i czerwoną w większą kostkę.
  • Boczek pokrój w plasterki.
  • Wszystkie składniki polej oliwą z oliwek, posypać przyprawami i delikatnie wymieszaj.
  • Nakładaj je na patyki do szaszłyków według dowolnej kolejności.
  • Grilluj tak długo aż boczek się zarumieni, a warzywa będą przypieczone (ok. 20-25 min)
Słowa kluczowe dania na grilla, ser halloumi
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!