Go Back

Focaccia z pomidorami i z pesto z pokrzywy

Focaccia z pomidorami i z pesto z pokrzywy to danie kuchni włoskiej. Potrzeba trochę czasu, by je przygotować, ale zdecydowanie warto!
Doskonale zastępuje tradycyjne pieczywo. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Można zabrać ją ze sobą na wycieczkę lub do pracy.
Jako dodatek proponujemy pesto z pokrzywy. Nie tylko jest tanie, ale też bardzo zdrowe i smaczne. A jeśli zrobicie go za dużo, wykorzystajcie je do makaronu.
Autorką przepisu na focaccię z pomidorami jest Maja Skorupska.
Warto wiedzieć:
Składniki na blaszkę 30 x 22cm, ok. 10 porcji
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 35 minut + czas wyrastania ciasta (w sumie około 3 h)

Składniki
  

  • 0,5 kg mąki typu 500
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 300 ml ciepłej wody
  • 100 ml oliwy extra virgin (+ do skropienia wierzchu)
  • 300 g pomidorków
  • sól gruba do posypania wierzchu

Pesto z pokrzywy

  • duża garść liści pokrzywy najlepiej młodych i delikatnych listków
  • oliwa virgin
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie
 

  • Wsyp mąkę do miski.
  • Drożdże, cukier i sól wymieszaj, zrób dołek na środku, wlej wodę. Lekko rozprowadź wodę z mąką, dodaj oliwę, wmieszaj ją w ciasto, potem wyłóż ciasto na blat lekko podsypany mąką i zacznij wyrabiać dłońmi. Ciasto jest bardzo lekkie i wilgotne, takie staraj się utrzymać.
  • Podsypuj blat mąką tylko, jeśli ciasto bardzo klei. Wyrabiaj przez 8 min, a potem przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ją folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 h, aż podwoi objętość.
    Uwaga: musisz cierpliwie czekać, nie skracaj czasu wyrastania.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat, wyrób szybko przez 10 s. Przełóż do natłuszczonej oliwą i wysypanej semoliną blaszki, rozłóż równo na całej powierzchni. Nie naciągaj, jeżeli nie wypełnia jej w całości, nie martw się, urośnie i wypełni całą blaszkę.
  • Przykryj czystą ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 1 h, aż podwoi objętość. Jeżeli wciśnięty palec zostawi dołek, ciasto jest gotowe.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C, umieść pomidorki na wierzchu, wciskając je delikatnie w ciasto, skrop oliwą i posyp solą.
  • Piecz przez 10-15 min, aż będzie lekko złociste na wierzchu. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez 20 min.
  • Przygotuj pesto. Zblenduj albo rozgnieć w moździerzu wszystkie składniki. Konsystencja pesto powinna być luźna. Dopraw solą i pieprzem.
  • Upieczoną focaccię zostaw w blaszce na 5 min, potem wyjmij na kratkę, żeby nie zaparowała od spodu, skrop wierzch pesto. Pokrój na kawałki, podawaj na ciepło (na zimno też doskonale smakuje).
Słowa kluczowe focaccia, kuchnia włoska, pesto z pokrzywy, pokrzywa
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!