Wsyp mąkę do miski.
Drożdże, cukier i sól wymieszaj, zrób dołek na środku, wlej wodę. Lekko rozprowadź wodę z mąką, dodaj oliwę, wmieszaj ją w ciasto, potem wyłóż ciasto na blat lekko podsypany mąką i zacznij wyrabiać dłońmi. Ciasto jest bardzo lekkie i wilgotne, takie staraj się utrzymać.
Podsypuj blat mąką tylko, jeśli ciasto bardzo klei. Wyrabiaj przez 8 min, a potem przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ją folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 h, aż podwoi objętość. Uwaga: musisz cierpliwie czekać, nie skracaj czasu wyrastania. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat, wyrób szybko przez 10 s. Przełóż do natłuszczonej oliwą i wysypanej semoliną blaszki, rozłóż równo na całej powierzchni. Nie naciągaj, jeżeli nie wypełnia jej w całości, nie martw się, urośnie i wypełni całą blaszkę.
Przykryj czystą ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 1 h, aż podwoi objętość. Jeżeli wciśnięty palec zostawi dołek, ciasto jest gotowe.
Rozgrzej piekarnik do 200°C, umieść pomidorki na wierzchu, wciskając je delikatnie w ciasto, skrop oliwą i posyp solą.
Piecz przez 10-15 min, aż będzie lekko złociste na wierzchu. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez 20 min.
Przygotuj pesto. Zblenduj albo rozgnieć w moździerzu wszystkie składniki. Konsystencja pesto powinna być luźna. Dopraw solą i pieprzem.
Upieczoną focaccię zostaw w blaszce na 5 min, potem wyjmij na kratkę, żeby nie zaparowała od spodu, skrop wierzch pesto. Pokrój na kawałki, podawaj na ciepło (na zimno też doskonale smakuje).