Go Back
pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki z ziołami i polane oliwą ziołową

Pieczone ziemniaki wielu z nas kojarzą się z wakacjami i czasem beztroski. Niby proste danie, a jednak przywołuje pozytywne skojarzenia i rewelacyjnie smakuje.
Ziemniaki z ziołami możecie przygotować zarówno na obiad, jak i na kolację. Zaserwujcie je też gościom, będą zachwyceni!
Przepis na pieczone ziemniaki z ziołami opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki" (to lektura obowiązkowa dla każdego miłośnika ziół!).

Składniki
  

  • 10 średnich ziemniaków (najlepiej młodych)
  • tymianek
  • bazylia
  • oregano
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie
 

  • Oliwę z oliwek doprowadź do wrzenia, dodaj posiekany szczypiorek, bazylię i oregano.
  • Ucieraj blenderem (aż olej zmieni kolor na zielony) i odcedź na małym sitku.
  • Ziemniaki wyszoruj szczoteczką (nie obieraj ich), umyj.
  • Każdego ziemniaka natnij (ale nie do końca).
  • Posmaruj olejem, posyp przyprawami i umieść razem ze świeżymi ziołami w rękawie do pieczenia.
  • Ziemniaki piecz ok. 45 min w temp. 180°C.
  • Podawaj polane oliwą ziołową.
Słowa kluczowe pieczone ziemniaki, ziemniaki z pieca
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!