Go Back
naleśniki z pokrzywy

Naleśniki pokrzywowe z pieczarkami i tymiankiem

Naleśniki pokrzywowe z pieczarkami i tymiankiem to propozycja dania nie tylko smacznego i pożywnego, ale też dobrze się prezentującego. Zaskocz swoją rodzinę niebanalnym daniem. Dzieci będą zachwycone.
Przepis na naleśniki z pokrzywy pierwotnie ukazał się w książce "Ziołowe smaki" Katarzyny Kosmali. Znajdziecie tam 150 przepisów na dania z wykorzystaniem tanich i łatwych w uprawie ziół. Książkę kupicie teraz w promocyjnej cenie 25,99 zł.

Składniki
  

Naleśniki

  • 200 g świeżych liści pokrzywy
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g mąki
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • 3 jajka

Farsz

  • 500 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • 150 g żółtego sera
  • olej

Przygotowanie
 

  • Pokrzywy zalej wrzątkiem, odcedź na sicie.
  • Dodaj mleko,, olej i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Zblenduj wszystko na jednolitą masę.
  • Dodaj mąkę, sól, jajka i utrzyj na jednolitą masę (powinna być dość gęsta, jeśli jest za rzadka, dodaj więcej mąki).
  • Porcjami nalewaj ciasto i smaż naleśniki.
  • Przygotuj farsz: pieczarki pokrój na półplastry, podsmaż.
  • Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz.
  • Dodaj stary ser i tymianek.
  • Gotowym farszem wypełniaj naleśniki.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!