Go Back

Zupa po tajsku z dynią i kolendrą

Zupa po tajsku to danie smaczne i pożywne. Idealne na pochmurne, jesienne dni. Stanowi połączenie ciekawych smaków. Dodatek kolendry nadaje jej lekkości i wyrazistości.
Przepis opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki", w której znajdziecie przepisy na dania proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Łączy je jedno: dodatek aromatycznych ziół!

Składniki
  

  • 1 kg dyni pomarańczowej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • sól, pieprz, chilli, przyprawa garam masala
  • ziarna słonecznika do dekoracji

Przygotowanie
 

  • Dynie obierz i pokrój na małe kawałki, zalej bulionem i gotuj ok. 15 min.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane.
  • Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśniętej przez praskę czosnek.
  • Smaż wszystko ok. 3 min, cały czas mieszając.
  • Przełóż do gotującego się bulionu, gotuj 10 min.
  • Na koniec dodaj mleczko kokosowe, gotuj na małym ogniu.
  • Dodaj sok z limonki, utarty imbir, posiekaną kolendrę.
  • Dopraw, utrzyj blenderem.
  • Na suchej patelni upraż słonecznik.
  • Zupę podawaj z ziarnami słonecznika i posiekaną, świeżą kolendrą.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!