Go Back

Zupa w stylu ramen

Ramen to zupa, którą każdy gotuje inaczej. Nie ma uniwersalnego przepisu, tak samo jak nie ma zupy o tym samym smaku. To potrawa sycąca, pożywna i o niezwykle ciekawej historii. Przeczytacie o niej w drukowanym numerze Biokuriera (1/2022), który dostępny jest również on line.
Autorką przepisu na ramen jest Maria Zubowicz.

Składniki
  

Bulion

  • chińska mieszanka warzyw
  • cebula
  • korzeń imbiru
  • olej

Dodatki

  • pasta chili lub dowolna inna pasta
  • sos sojowy
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • mleko roślinne niesłodzone
  • czosnek
  • garść suszonych grzybów
  • sól

Opcjonalne dodatki

  • płatki nori
  • kapusta pak-choi
  • papryka słodka
  • pomidory
  • kiełki
  • makaron do ramenu może być ryżowy

Przygotowanie
 

  • Warzywa z mieszanki wrzucamy do garnka z grubym dnem i podsmażamy na oleju. Następnie zalewamy warzywa wodą i zaczynamy gotować.
  • Dodajemy ząbki z całej główki czosnku, gruby kawałek świeżego imbiru, całą cebulę (nie obieraną), najlepiej opaloną, oraz suszone grzyby i gotujemy ok. godzinę.
  • Dodajemy pastę chili lub inną dowolną pastę (np. miso), którą mamy pod ręką. Jeśli nie mamy pasty, możemy dowolnie przyprawić pikantną przyprawą. Dodajemy szklankę mleka roślinnego, ocet jabłkowy, sporo sosu sojowego i gotujemy ok. 30 minut.
  • Dodatki do podania zależą od tego co mamy do dyspozycji. W podstawowej wersji sprawdzą się płatki nori, kiełki i makaron. Z pozostałymi dodatkami można poszaleć, krojąc je na pół i podsmażając je lekko na patelni przed podaniem.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!