Warzywa z mieszanki wrzucamy do garnka z grubym dnem i podsmażamy na oleju. Następnie zalewamy warzywa wodą i zaczynamy gotować.
Dodajemy ząbki z całej główki czosnku, gruby kawałek świeżego imbiru, całą cebulę (nie obieraną), najlepiej opaloną, oraz suszone grzyby i gotujemy ok. godzinę.
Dodajemy pastę chili lub inną dowolną pastę (np. miso), którą mamy pod ręką. Jeśli nie mamy pasty, możemy dowolnie przyprawić pikantną przyprawą. Dodajemy szklankę mleka roślinnego, ocet jabłkowy, sporo sosu sojowego i gotujemy ok. 30 minut.
Dodatki do podania zależą od tego co mamy do dyspozycji. W podstawowej wersji sprawdzą się płatki nori, kiełki i makaron. Z pozostałymi dodatkami można poszaleć, krojąc je na pół i podsmażając je lekko na patelni przed podaniem.