Go Back

Faworki

Faworki to jeden ze słodkich symboli karnawału. Kruche ciastka są rewelacyjne w smaku. Idealnie pasują do popołudniowej kawy. Najlepsze są te domowe, świeże. Jak je zrobić podpowiada Joanna Matyjek, autorka bloga oraz słynnego studia "Odczaruj Gary", która wydała właśnie książkę "Sama słodycz. Ciasta, torty i desery".
Przepis został przedrukowany w serwisie Biokurier.pl.

Składniki
  

  • 200 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 50 g śmietany 18 proc.
  • 20 g cukru pudru
  • 10 g spirytusu lub octu
  • tłuszcz do smażenia olej rzepakowy
  • 40 g suszonych płatków róży
  • cukier puder do posypania faworków

Przygotowanie
 

  • Mąkę mieszam z żółtkami, śmietaną, cukrem i alkoholem lub octem.
  • Zagniatam ciasto i chowam je na godzinę do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodówki owijam ciasto folią i okładam je wałkiem (śmiesznie to brzmi, ale trzeba tak robić – składać ciasto na pół i znowu okładać ile sił w rękach, i znowu składać, i znowu okładać…). Dzięki temu ciasto będzie sprężyste i kruche, nabierze powietrza i przy smażeniu wytworzą się bąbelki.
  • Ciasto dzielę na kawałki, bardzo cienko wałkuję, kroję radełkiem lub nożem w paski, a następnie robię pośrodku nacięcie i zawijam w charakterystyczną kokardę.
  • Olej rzepakowy rozgrzewam bardzo długo na małym ogniu. Faworki smażę kilka minut na jednej i kilka minut na drugiej stronie.
  • Po usmażeniu odsączam faworki z tłuszczu, układając je na papierowym ręczniku. Płatki róży miksuję w mikserze na pył. Mieszam je z cukrem pudrem i oprószam faworki.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!