Go Back

Ogórkowo-grzybowa zupa z fasolą mung

Autorką przepisu na tę rozgrzewającą zupę jest Maria Zubowicz. Sięgnijcie również po inne przepisy tej autorki, m.in. wegańskie gołąbki z kurkami i kaszą w dwóch wersjachkrem ziemniaczano-dyniowy z orzechami nerkowca oraz wegański sos pomidorowy z fasolą i pieczarkami.
Więcej ciekawych przepisów w serwisie Biokurier.pl. Zachęcamy też do prenumeraty wersji drukowanej.

Składniki
  

  • 100 g fasoli mung
  • 6-8 ogórków kiszonych
  • warzywa na wywar: marchew, pietruszka, por, seler
  • 2-3 spore garście grzybów suszonych (lub więcej, jak masz ochotę)
  • 2-3 garście rodzynek
  • sos sojowy
  • pieprz, sól, tymianek, majeranek, czosnek

Przygotowanie
 

  • Fasolę mung namaczamy na 12 godz. przed gotowaniem. Możemy po tym czasie zlać wodę i poczekać, aż zacznie kiełkować, przepłukując tylko dwa dziennie czystą wodą.
  • Gotujemy wywar z warzyw z przyprawami.
  • Odcedzamy bulion i dodajemy do niego suszone grzyby, fasolę mung, pokrojone w drobne kawałki ogórki oraz całą wodę z ogórków, a także rodzynki (chyba że nie lubisz,, ale pamiętaj, że dodadzą zupie lekko słodki smak).
  • Całość gotujemy około godziny.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!