Go Back

Miodek melisowy [przepis]

Przepis na miodek melisowy pochodzi z książki „Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty”, którą dr n. farm. Marek Ellnain napisał razem z żoną Roksaną.
W książce znajdziecie receptury na specyfiki stosowane w leczeniu różnych dolegliwości, które wykorzystywały moc ziół i roślin o udowodnionym działaniu.

Składniki
  

  • 150 g miodu płynnego
  • 2-3 garście świeżych liści melisy

Przygotowanie
 

Metoda na ciepło

  • 150 g miodu podgrzewamy na łagodnym ogniu, aż stanie się lekko płynny.
  • Dodajemy 2-3 garście świeżych liści mięty i jeszcze przez minutę podgrzewamy, łagodnie mieszając.
  • Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ciepłej kuchence na 5-10 minut (dzięki temu miód nabierze intensywniejszego aromatu).
  • Po upływie tego czasu miód przekładamy razem z melisą do słoiczka, zakręcamy, lakujemy i przechowujemy w miejscu chłodnym i suchym. 

Metoda na zimno

  • Ucieramy w moździerzu posiekane wcześniej świeże liście melisy (2 -3 garści) z 2 płaskimi łyżeczkami cukru, następnie dodajemy 100 g miodu pszczelego. 
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!