Go Back

Sernik jaglany obłędny w smaku

Przepis na sernik jaglany opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki", która ukazała się nakładem Wydawnictwa Gaj.

Składniki
  

  • 200 g kaszy jaglanej surowej
  • 2 kostki twarogu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g orzechów ziemnych niesolonych
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie
 

  • Orzechy ziemne zalej wrzątkiem, zostaw na 5 min i odcedź na sicie. Posiekaj drobno.
  • Kasze jaglaną ugotuj i ostudź. Przełóż do miski.
  • Dodaj do kaszy wszystkie składniki wymienione w przepisie i wymieszaj.
  • Masę przełóż do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstaw do pieca nagrzanego do 170°C na ok. 50 min.
  • Po upieczeniu wyjmij ciasto na kratkę i odstaw do ostygnięcia
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!