Go Back

Szybki przepis na gofry [chrupiące!]

Autorką przepisu i zdjęcia jest Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe Smaki" dostępnej w sklepie biokurier.pl
Przepis na chrupiące gofry ukazał się w drukowanym czasopiśmie Biokurier (2/2021).

Składniki
  

  • 1 ¾ szklanki mąki (może być pszenna ,orkiszowa, pełnoziarnista)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ½ szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego)
  • ½ szklanki tłuszczu (stopionego masła lub oleju)
  • 2 jajka
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki substancji słodzącej (może być cukier, cukier trzcinowy lub ksylitol)

Przygotowanie
 

  • Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać mikserem.
  • Odstawić ciasto na 10 minut.
  • Ciasto nakładać na rozgrzaną gofrownicę.
  • Piec według instrukcji gofrownicy.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!