Go Back
+ servings

Gofry szpinakowe

Autorką przepisu jest Katarzyna Jankowska, autorka bloga i serii książek "Mama Alergika Gotuje".
Źródło: Biokurier.pl
Prep Time 10 minutes
Course deser
Servings 3

Składniki
  

  • 100 g szpinaku baby
  • 200 ml napoju orkiszowego (napój powinien mieć temperaturę pokojową)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 175 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1 pełna łyżka zmielonego siemienia lnianego złocistego
  • szczypta soli himalajskiej drobnej
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

Przygotowanie
 

  • Szpinak myjemy i umieszczamy w kielichu blendera, wlewamy mleko i 1 łyżeczkę octu jabłkowego, dokładnie blendujemy.
  • Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, olej i zmielone siemię lniane, blendujemy na gładkie ciasto.
  • Ciasto odstawiamy na 5 minut (jeśli za bardzo zgęstnieje, dodajemy 50 ml dodatkowego napoju roślinnego, mieszamy)
  • Gofrownicę nagrzewamy, smarujemy olejem, wylewamy ciasto na kratki i pieczemy w zależności od mocy urządzenia od 4–8minut (im wyższa moc, tym krócej pieczemy).
  • Gofry podajemy na ciepło lub na zimno jako zamiennik pieczywa.
Słowa kluczowe bez jajek, bez mleka, deser dla alergików, dla dzieci, gofry
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!