Tam gdzie powstaje eko chleb Hruby – z wizytą w ekopiekarni w Grzybowie

blank

Ekologiczne chleby z piekarni Petera Stratenwertha z Grzybowa od wielu lat podbijają serca kolejnych konsumentów. Przy okazji seminarium „Dobre Żniwa” udało nam się zajrzeć tam, gdzie powstaje chleb Hruby.

W trakcie naszej wizyty po piekarni unosił się zapach wypiekanych bochenków, a już gotową część (np. chleb eko HRUBY żytni) nabyć można było na miejscu. Skąd wzięła się nazwa tego chleba? – W staropolskim języku hruby oznacza gruboziarnisty – wyjaśnia Ewa Smuk – Stratenwerth.

Chleb wypiekany jest w kamiennym piecu ogrzewanym drewnem. Pierwsze bochenki opuściły gospodarstwo Ewy i Petera Stratenwerth w 1998 roku. W ofercie jest kilka rodzajów chleba, byłek i ciastek.

blankJak powstają eko chleby?

Dobre jakościowo pieczywo wypiekane jest na bazie możliwie świeżej mąki. By skrócić drogę „od ziarna do chleba”, w gospodarstwie uruchomiono niewielki młyn. Urządzenia mielące zboże wyposażone są w kamienne żarna. Dzięki temu ziarno pochodzące z gospodarstwa ekologicznego Petera oraz innych gospodarstw ekologicznych mielone jest w optymalnych warunkach. Ciasto na chleb dojrzewa w drewnianych dzieżach, w zależności od rodzaju pieczywa od 3 do 10 godzin, następnie trafia do foremek i jest wypiekane.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przeczytaj więcej na temat: eko chleb na Biokurierze

Na zdjęciu po prawej: gotowe bochenki czekają na klientów…

 

 

blank-Obecnie wypiekamy  w naszej ekopiekarni około 1200 bochenków tygodniowo – mówi Ewa Smuk Stratenwerth. Chleb sprzedawany jest w ponad 40 sklepach z eko żywnością, rolnicy sprzedają go także bezpośrednio, m.in. w trakcie odbywającego się co tydzień  w Warszawie BioBazaru. – Biobazar pozwolił zdobyć nam wielu nowych klientów. Bardzo sobie cenimy to wydarzenie – dodaje.

Na zdjęciu po prawej: Ciasto chlebowe czekające na wypiek

 

Oprócz wypieku eko chleba, w gospodarstwie ekologicznym w Grzybowie wytwarza się także ekologiczne sery kozie i krowie (niedawno uruchomiona została nowa serowarnia).

Przeczytaj: Jak powstają eko sery w gospodarstwie Ewy i Petera Stratenwerth?

Wizyta w eko piekarni odbyła się w trakcie Seminarium Dobre Żniwa – współpraca w rolnictwie ekologicznym, które odbyło się w dniach 30-31 marca w Słubicach k. Płocka.

Na zdjęciu poniżej: Widok z gospodarstwa Ewy i Petera Stratenwerth

blank

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

 



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia