Żywność ekologiczna – polski rynek w 2020 roku (najważniejsze cyfry)

blank

Jak rozwijał się rynek żywności ekologicznej w naznaczonym pandemią 2020 roku? Prezentujemy kilka najważniejszych danych. Jak można podsumować mijające dwanaście miesięcy?

Z artykułu dowiesz się:

  • Ile warty jest polski rynek żywności eko?
  • Jak radzą sobie specjalistyczne sklepy z żywnością eko?
  • Ile gospodarstw i przetwórni ekologicznych działa w Polsce?
  • Zajrzyj na stronę główną biokurier.pl po więcej informacji

Czy koronawirus uderzył w rynek żywności ekologicznej?

Koronawirusowe bolączki związane z zagrożeniem bankructwem ominęły większość firm działających w sektorze żywności ekologicznej, chociaż na pewno odczuły go sklepy działające na terenach galerii handlowych. Wiatr w żagle złapali handlujący produktami BIO w Internecie.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Badania konsumenckie. W czasach koronawirusa zwracamy większą uwagę na jakość

Optymizmu dodają wyniki badań konsumenckich, które wskazują na to, że konsumenci jeszcze chętniej sięgają po produkty określane jako zdrowe (nie jest to zdecydowanie równoznaczne z wyborem produktów posiadających certyfikat ekologiczny, ale pozwala patrzeć producentom i dystrybutorom na przyszłość z optymizmem)

Rynek żywności ekologicznej w Polsce. Wartość i tempo rozwoju

Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej szacowana jest na 1,36 mld zł (w cenach detalicznych brutto). Stanowi to 0,5% całego rynku spożywczego. Od 3 lat rynek rozwija się w tempie ok 10%. Przeciętny polski konsument wydaje więc na ekoprodukty ok 36 zł w skali roku. Dane podajemy z Bio Planet S.A. – największym polskim dystrybutorem żywności BIO.

Coraz więcej EKO w sieciach

Za rozwój rynku w ostatnich latach odpowiada przede wszystkim poszerzająca się oferta ekoproduktów w supermarketach, ale sytuacja w niezależnych sklepach specjalistycznych oraz internetowych  również jest stabilna. Żywność ekologiczna coraz łatwiej dostępna jest również w tradycyjnych sklepach spożywczych oraz punktach convenience.

Carrefour BIO - Wrocław
Carrefour BIO – Wrocław

Według szacunków ekspertów sieci handlowe odpowiadają w tej chwili za ok. 50% sprzedaży ekoproduktów.

Specjalistyczne sklepy stacjonarne stabilizują swoją pozycję

Ekosklepy, które działają na swoich rynkach od kilku lat wypracowały sobie stabilną pozycję i trzymają się na rynku. Z pewnością zdecydowanie trudniej jest utrzymać się placówkom o krótkim stażu. Na rynku rozpychają się także specjalistyczne sieci. Liderem jest tu Organic Farma Zdrowia, która dysponuje 30 delikatesami. BioFamily supermarket to 7 placówek. Wspomnieć trzeba też o Carrefour BIO, który po udanym debiucie trzech sklepów w Warszawie szykuje się do pierwszego otwarcia we Wrocławiu.

Ile gospodarstw i przetwórni ekologicznych działa w Polsce?

Najnowsze dane dotyczące liczby producentów i gospodarstw pochodzą wciąż z 2019 roku, ale warto je także podać. Według Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych 31.12.2019 w Polsce działało 1507 różnego rodzaju przetwórni legitymujących się certyfikatem ekologicznym.

Mamy w Polsce także 20 144 gospodarstwa ekologiczne. Powierzchnia ekologicznych użytków rolnych w Polsce w 2019 roku wyniosła 507637,13 ha (w tym ok. 117 tys ha w okresie konwersji). Największe obszary objęte certyfikacją ekologiczną znajdują się w województwach zachodniopomorskim oraz warmińsko – mazurskim.

Brak postów do wyświetlenia