Nagrody dla najlepszych Europejskich Destynacji Turystycznych EDEN 2015 rozdane . Laur otrzymał Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”. Wśród pozostałych wyróżnionych destynacji znalazły się kolejno „Gościnność i smaki Regionu Puszczy Białowiejskiej” oraz „Szlak Kulinarny Mazowiecka Micha Szlachecka”. W głosowaniu internautów zwyciężył „Kulinarny Poznań”.
Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu EDEN była „Turystyka i lokalna gastronomia”. W tym roku kapituła konkursu wybierała spośród 25. zgłoszonych kandydatur. Startujący musieli udowodnić, że ich oferta turystyczna opiera się na lokalnej i tradycyjnej gastronomii.
Roman Bargieł, reprezentant zwycięzcy, Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”, zauważył – Ta nagroda oraz jednomyślny werdykt jury to dla mnie bardzo miłe zaskoczenie. To docenienie dziesięciu lat naszej pracy, ponieważ pierwszy festiwal kuchni śląskiej „Śląskie Smaki”, który odbył się w 2005 roku, był asumptem do stworzenia tego Szlaku. Liczymy, że będzie on się dalej rozwijał i stanie się znakomitym przykładem połączenia tego, co można oferować turystom nie tylko w sferze interesujących miejsc, ale też czegoś dla ciała, aktywnego wypoczynku.
Małgorzata Borkowska i Bożena Polak – Stojanova, reprezentantki destynacji „Szlak Kulinarny Mazowiecka Micha Szlachecka”, odbierając wyróżnienie powiedziały – Dziękujemy za dostrzeżenie naszych działań. Czujemy się zaszczyceni, że mogliśmy wziąć udział w tym konkursie, znajdując się w tak znamienitym gronie. Nasz szlak powstał z wielkiej miłości i pasji do Mazowsza, a najlepiej przekonacie się Państwo przyjeżdżając do Nas. Zapraszamy zatem na wschodnie Mazowsze.
Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”
Zwycięzca EDEN 2015 powstał w 2012 r. W jego skład szlaku wchodzi obecnie 31 lokali specjalizujących się w tradycyjnej kuchni województwa śląskiego. „Śląskie Smaki” to 170 potraw opartych na lokalnych składnikach. Dania wpisane są na listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
„Szlak Kulinarny Mazowiecka Micha Szlachecka”,
zdobywca II wyróżnienia, to kultura mazowiecka i podlaska, ukształtowana poprzez wpływ kuchni białoruskiej, litewskiej, tatarskiej i żydowskiej.
„Gościnność i smaki Regionu Puszczy Białowiejskiej”
to splot wielu kultur – polskiej, białoruskiej, ukraińskiej, rosyjskiej, litewskiej i żydowskiej. Potrawy oparte są na lokalnych produktach. Na Listę Produktów Regionalnych Ministerstwa i Rozwoju Wsi wpisany został Miód „Lipiec Białowieski”. Projekt został wyróżniony.
Kulinarny Poznań
Laureat głosowania internautów „Kulinarny Poznań” może się poszczycić około 90 restauracjami. W ramach swoich działań organizuje dodatkowe wydarzenia – np. Noc Restauracji, czy projekt Akademia Kulinarnego Poznania.
Projekt Komisji Europejskiej – European Destinations of Excellence (EDEN)
narodził się w 2006 roku. Od tego czasu, co roku, a od 2011 roku, co dwa lata, przyznawane są laury EDENU.
Nagradzane są miejsca lub projekty o dużych walorach turystycznych, ale także wpisujące się w trend turystyki odpowiedzialnej. Kapituła, przyznając nagrody, kieruje się zatem kryteriami budowania zamożności regionów, dbałości o środowisko i wierności idei zrównoważonego rozwoju. Dotychczasowymi laureatami polskich edycji byli: „Turystyka i obszary chronione” – Rzeczpospolita Ptasia w Ujściu Warty, „Turystyka wodna” – Dolina i Bagna Biebrzy, „Rewitalizacja miejsc i obiektów” w Żyrardowie oraz „Turystyka Dostępna” w Przemyślu.
O polskich Szlakach Kulinarnych (także tych nagrodzonych i wyróżnionych) piszemy w najnowszym drukowanym Biokurierze