Zielona Toskania czyli o kulturze, ekologii i kulinariach

blank

Prawdziwa Toskania to wielobarwne, urzekające miejsce, którego niezwykłość jest w dużej mierze dziełem jej mieszkańców, przez swe codzienne działania chroniących to naturalne piękno – ukazała się właśnie książka „Zielona Toskania”.

 W swej najnowszej książce „Zielona Toskania” Aleksandra Seghi zabiera czytelników w niezwykłą podróż. Ta droga wiedzie z dala od utartych turystycznych szlaków Toskanii i odsłania jej autentyczne oblicze. Autorka wprowadza nas w prawdziwą „aurę” tego regionu. Tworzą ją przede wszystkim mieszkańcy – zwykli ludzie, którzy troskę o zdrowie własne i swoich najbliższych idealnie łączą z dbałością o przyrodę. Zielona Toskania to kraina porywająca wszystkie zmysły, wypełniona ciepłem słońca, prostymi a jednocześnie wybornymi smakami, urzekająca prostotą i naturalnością.

Choć Toskania jest popularnym kierunkiem wakacyjnych wyjazdów, to jej znajomość często sprowadza się do najprostszych skojarzeń. Gdy myślimy o niej, przed oczami rysują nam się zazwyczaj malownicze wzgórza, cyprysowe aleje, oliwne gaje, pola słoneczników i uprawy winorośli. A prawdziwa Toskania to coś więcej – to wielobarwne, urzekające miejsce, którego niezwykłość jest w dużej mierze dziełem jej mieszkańców, przez swe codzienne działania chroniących to naturalne piękno.

Aleksandra Seghi to Polka, od lat mieszkająca w Toskanii, z którą rozmawialiśmy także na łamach Biokuriera: O działaniu grup konsumenckich (G.A.S.) we Włoszech.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Autorka opisuje życie toczące się głównie w niedużych miasteczkach i wsiach, oparte na poszanowaniu natury i trosce o przyrodę. W „Zielonej Toskanii” znajdziemy wiele rozmów z ciekawymi, pasjonującymi osobami. Praktyczne informacje dotyczące np. funkcjonowania G.A.S (czyli grup zakupujących ekologiczną żywność bezpośrednio u producenta), naturalnych metod uprawy ziemi, własnoręcznego (i prostego !) wyrobu kosmetyków naturalnych, mogą być inspiracją do nadania również naszej codzienności bardziej „zielonego” wymiaru. Barwny opis ekotargu w Olmi i kończącego go wspólnego obiadu, pokazuje jak wielką i pozytywną wartością jest tworzona przez mieszkańców wspólnota.

„Zielona Toskania” to również książka pełna dobrego smaku. Kuchnia toskańska, oparta na naturalnych, prostych, a jednocześnie wyśmienitych potrawach i wypiekach, budzi zachwyt wielu kulinarnych pasjonatów. Przepisy z „Zielonej Toskanii”, m.in. na ciecierzycę po toskańsku, torta di ricotta czy sycylijską sałatkę z pomarańczy pomogą poczuć autentyczny smak tej pasjonującej krainy.

Książka „Zielona Toskania” Aleksandry Seghi (wydawnictwo Relacja) dostępna jest w ogólnokrajowej dystrybucji.
Cena: 36,90 zł

Brak postów do wyświetlenia