Teraz czytasz...
Zielenina na talerzu, czyli jak gotować wegetariańsko, sezonowo i lokalnie
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
NaturaFood & BeEco | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
NaturaFood & BeEco | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Zielenina na talerzu, czyli jak gotować wegetariańsko, sezonowo i lokalnie

Wegetariańsko – sezonowo – lokalnie – te trzy hasła świetnie określają koncepcję książki kucharskiej, którą stworzyła Magdalena Cielenga-Wiaterek, bardziej znana jako Zielenina (bo bloga o tej właśnie nazwie prowadzi). Zielnina na talerzu to gustownie wydana pozycja zawierająca ponad 100 ciekawych przepisów. Wszystkie sprawdzone i pięknie obfotografowane.

Receptury poprzedzone są króciutkim wstępem, w którym autorka przybliża podstawy kuchni wegetariańskiej. Aby była ona dobrze zbilansowana powinna opierać się na kilku filarach (zresztą warto, aby na tych filarach opierała się także kuchnia niewegetariańska). Te filary to: warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, zdrowe białko, tłuszcze. Zielenina wspomina także o cukrze oraz sposobach na jego ograniczenie i zastąpienie.

Najciekawsze przepisy

Zgodnie z zasadą sezonowości przepisy pogrupowane zostały zgodnie z porami roku (a w ramach tych pór roku jeszcze na konkretne posiłki: śniadania, obiady, kolacje, desery). I tak wiosną spróbować możemy: granoli z jogurtem i truskawkami, trójkolorowego pasztetu warzywnego z sosem chrzanowym, sałatki z kiełków czy surówki z młodej kapusty, marchewki i słonecznika.

Spośród letnich propozycji zaciekawiły mnie: żytnie placuszki z borówkami, bakłażany nadziewane komosą ryżową zapiekaną z orzechami oraz makaron z pesto z brokułu i słonecznika. Jesienią króluje m.in. dynia (ale np. jako składnik koktajlu…) oraz kasze. Co powiecie na kakaowe naleśniki gryczane z gruszkami albo papryki nadziewane pęczakiem? Wśród przepisów zimowych wspomnę tylko sałatkę z jarmużu, gruszki i buraka albo jaglane kluseczki z pietruszką.

Najważniejsze atuty książki Zieleniny

Przede wszystkim sezonowość i prostota, dzięki której przygotujecie ciekawe i zdrowe potrawy bez potrzeby poszukiwania trudno dostępnych i często drogich składników. Polecamy nie tyko wegetarianom!

(kp)

Wydawnictwo: Druga Strona
Liczba stron: 226
Oprawa: twarda
Format: 225×285
Autorka: Magdalena Cielenga – Wiaterek

Zobacz także


 

Zielenina na Talerzu + stojak na książki kucharskie 

Cena rynkowa: 79,90 zł -> Kup książkę Zielenina na talerzu na czytajwkuchni.pl za 59,93 zł i otrzymaj gratis efektowny stojak na książki kucharskie (na hasło: bkz).

Stojaki czekają na pierwszych 10 osób, które dokonają zakupu do 16 czerwca 2016 do godz. 23:59:59.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.