Wszystko zaczęło się od Festiwalu Smaku w Grucznie. Dziś najróżniejszych festiwali kulinarnych w Polsce przybywa z każdym rokiem. Na początek prezentujemy 3, których skala wydaje nam się bardzo duża.
9. Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu, 13-16 sierpnia 2015
Impreza co roku odbywa się na urokliwym poznańskim Starym Rynku. Główną atrakcją jest Jarmark Dobrego Smaku (w tym roku organizatorzy spodziewają się 140 wystawców z Polski i zagranicy), ale nie brakuje wydarzeń dodatkowych: degustacji, warsztatów, seminariów czy koncertów. Podczas Festiwalu wybierana jest Polska Nalewka Roku, ciekawostką bnędzie też projekt Stół Mieszka i Dobrawy”.
– Składa się na niego szereg interdyscyplinarnych działań mających na celu przybliżenie uczestnikom zwyczajów żywieniowych w czasach pierwszych Piastów oraz wpływu późniejszych wydarzeń historycznych, odkryć geograficznych i zmian w codziennym życiu mieszkańców Polski na kuchnię i kulturę stołu. W ramach projektu odbędzie się między innymi konferencja popularno-naukowa, cykl warsztatów dla dzieci – czytamy na stronie Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.
Wśród festiwalowych gości, prelegentów i jurorów konkursów znajdą się między innymi Piotr Bikont, Grzegorz Łapanowski, Paweł Loroch, i Robert Makłowicz.
Strona internetowa festiwalu: www.ofds.pl/pl
X Festiwal Smaku w Grucznie, 22-23 sierpnia 2015
W urokliwe okolice gruczenskiego młyna w weekend 22-23 sierpnia znów zjadą tysiące poszukiwaczy tego co niemasowe, lokalne, unikalne i przede wszystkim smaczne. Festiwalowi od początku towarzyszą kulinarne konkursy na Miód Roku, Smak Roku i Turniej Nalewek. Nie brakuje też różnego rodzaju pokazów kulinarnych i koncertów.
Strona internetowa festiwalu: www.festiwalsmaku.pl
Europejski Festiwal Smaku w Lublinie, 2 – 6 września 2015
W tym roku lubelski festiwal oprócz atrakcji kulinarnych oferuje liczne doznania… muzyczne. Tegoroczna edycja dedykowana jest Gruzji a gwiazdą festiwalu będzie Katie Melua, która zaśpiewa w czwartek 3 września na Arenie Lublin. Wcześniej na scenę wyjdzie Mela Koteluk,
– Celem 7 edycji imprezy jest opowiedzenie Polsce smaków Gruzji. To przez Polaków najchętniej wybierany kraj na wakacyjne wyprawy, to także obiekt marzeń. Marzeń o zwalniania czasu, uważności i smakowaniu życia– mówi Waldemar Sulisz, dyrektor festiwalu. W pigułce: 7. edycja Europejskiego Festiwalu Smaku to 5 dni i 100 wydarzeń ze smakiem.
Strona internetowa festiwalu: www.europejskifestiwalsmaku.pl/
Na łamach Biokuriera będziemy informować także o innych ciekawych wydarzeniach i festiwalach kulinarnych. Serdecznie zapraszamy do informowania nas o ciekawych wydarzeniach w Waszej okolicy!
Już za tydzień kolejna porcja ciekawych miejsc! Zachęcamy do polubienia profilu Smakiem po Mapie (dodatek do Biokuriera poświęcony turystyce kulinarnej) fb.com/smakiempomapie
Czekamy na Wasze wrażenia z kulinarnych wypraw po Polsce. Uzywajcie #smakiempomapie w mediach społecznościowych 🙂
Przeczytaj poprzednie teksty z cyklu Smakiem po mapie
Wędrujemy po polskich szlakach kulinarnych (cz.2)