Dlaczego odwiedzając dany region czy miasto, nie spróbować lokalnych specjałów? To przecież taki sam element klimatu i kultury regionu jak zabytki czy przyroda. W odnalezieniu miejsc, w których takie smaki poznamy pomogą nam szlaki kulinarne, których w Polsce jest już ponad 20. Obejmują one nie tylko restauracje, ale także producentów żywności, muzea, winnice, hotele, spa etc. Prezentujemy 6 ciekawych propozycji na kulinarny wyjazd. To tylko przedsmak tego, co Polska ma kulinarnie do zaoferowania…
Szlak Gęsinowy
Gęsinowy Szlak Kulinarny znajduje się na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Tworzy go 17 restauracji posiadających w menu gęsinę. Lokale tworzące szlak zostały wyłonione w procesie cer¬tyfikacyjnym. Weryfikacji podlegał nie tylko smak i estetyka przygotowanej potrawy, ale również wygląd restauracji, nawiązanie do staropolskiej tradycji, jakość obsługi oraz udogodnienia dla dzieci i osób niepełnosprawnych.
Wybrane miejsca szlaku Chełmno, Pawłówek, Ślesin, Bysław, Toruń, Bydgoszcz, Włocławek
Więcej informacji: www.szlakgesinowy.pl
Śląskie Smaki
Szlak obejmuje 32 restauracji na terenie województwa śląskiego. Każda restauracja ma w menu pełny obiad (przystawka lub deser, zupa, danie główne), a cukiernia – pyszne ciasta i desery oparte na lokalnych recepturach z całego regionu. Przykłady? Żurek na maślance, Jabłko na miodzie, Rolada śląska, Gumiklejzy i Modro kapusta. Spróbować można potraw z kuchni śląskiej, jurajskiej, zagłębiowskiej, beskidzkiej. W menu znajdują się również elementy kuchni austriackiej, żydowskiej czy czeskiej – to wszystko „zapisana w kuchni” historia tych ziem. Warunkiem przystąpienia do Szlaku „Śląskie Smaki” jest przejście procesu certyfikacji obejmującego zarówno kwestie smaku potraw, użytych składników, ale także jakości samej restauracji – czystość czy dbałość o obsługę.
Wybrane miejsca szlaku: Bielsko Biała, Cieszyn Częstochowa, Mikołów, Mysłowice, Tychy Zawiercie,
Więcej informacji: www.slaskiesmaki.pl https://www.fb.com/SlaskieSmaki
Mazowiecka Micha Szlachecka
Szlak znajduje się w odległości ok. 100 km od Warszawy pomiędzy Sokołowem Podlaskim a Siedlcami. Nasza „micha” może tu zapełnić się potrawami charakte¬rystycznymi dla Mazowsza, ale także Podlasia, którego wpływy są tu również dostrzegalne. Spróbować można dań takich jak: karp wędzony, pasztety, dziczyzna, miody czy nalewki, które są specjalnością tutejszych lokali. Atrakcje szlaku to: warsztaty kulinarne, warsztaty rękodzieła, wypiek „księżyców szlacheckich” a tak¬że, mniej kulinarne, ale równie przyjemne: wędkowanie, jazda konna, przejażdżki bryczką, kuligi, rajdy rowerowe, pływanie łódką, spływy kajakowe, zabawy.
Wśród atrakcji są również: „ruska bania”, miniSPA „Dotyk Anioła” z kąpielami w piwie i rozgrzewka kremlowskimi herbatkami. Dla wielu turystów lokalną „mekką” jest także gorzelnia w Krzesku, gdzie można przyjrzeć się procesowi powstawania wódki. Wybrane miejsca szlaku: Siedlce, Sokołów Podlaski, Wiśnie
Więcej informacji: www.szlak-kulinarny.pl
Już za tydzień kolejna porcja szlaków! Zachęcamy do polubienia profilu Smakiem po Mapie (dodatek do Biokuriera poświęcony turystyce kulinarnej) fb.com/smakiempomapie Czekamy na Wasze wrażenia z kulinarnych wypraw po Polsce. Uzywajcie #smakiempomapie w mediach społecznościowych 🙂
Przeczytaj:
Wędrujemy po polskich szlakach kulinarnych (cz.2)
Wędrujemy po polskich szlakach kulinarnych (cz. 3)
zebrał: Karol Przybylak.
Dziękujemy przedstawicielom poszczególnych szlaków za udostępnienie zdjęć.