Współczesna kuchnia inspirowana lokalnymi tradycjami to specjalność Paolo Sari – szefa kuchni w Elsa. Ta znajdująca się w Monte Carlo restauracja nie tylko wyróżniona została prestiżową gwiazdką Michelin, ale posiada również certyfikat ekologiczny.
Posiadanie gwiazdki Michelin w Monte Carlo nie jest czymś bardzo wyjątkowym bo takim wyróżnieniem pochwalić się może 17 tamtejszych lokali. Połączenie tego wyróżnienia z ekologiczną certyfikacją (prowadzi ją Ecocert) i tak restrykcyjnym podejściem do pochodzenia żywności jest jednak unikatowe w skali świata.
Pozyskiwanie 100% ekologicznych surowców do Elsy możliwe jest dzięki współpracy z 15 lokalnymi dostawcami (Z Prowansji, Lazurowego Wybrzeża, Alp i Ligurii). Jedną ze specjalności lokalu jest oliwa, która oferowana jest do degustacji w połączeniu z przyrządzanym na miejscu chlebem. W menu znajdziemy również białe mięso, drób, jagnięcinę, dzikie ryby a także sezonowe owoce i desery.
Nie znajdziemy natomiast wołowiny. Dlaczego? Paolo Sari uważa, że „żywność nie powinna latać” a w rozsądnej odległości od Monte Carlo nie znalazł odpowiedniej hodowli bydła mięsnego. Skąd taka determinacja w pozyskiwaniu ekologicznych i zdrowych składników do menu? W wypowiedzi dla New York Times, Paolo Sari przyznał, że ca cel postawił sobie „udowodnienie, że to co jest dla nas najzdrowsze może także najlepiej smakować”.
Menu serwowane w restauracji Elsa (w angielskiej wersji językowej) podejrzeć można tutaj
Adres restauracji:
Monte-Carlo Beach
Avenue Princesse Grace
06190 Roquebrune-Cap Martin
T. (377) 98 06 50 05
Godziny otwarcia:
codziennie : od 6 marca do 25 października
śniadania: 7.30 do 10.30
lunche: 12.30 do 14.30
obiady : 19.30 do 22
Na jakich zasadach odbywa się certyfikacja żywności ekologicznej w restauracji?
W obecnym stanie prawnym możliwe jest to tylko na podstawie kryteriów „prywatnych” ustalonych przez określone organizacje lub jednostki certyfikujące (np. Ecocert). Wciąż nie ma w Europie regulacji, które pozwalałby na używanie znaku „ekoliścia” w kontekście całego lokalu, możliwe jest tylko oznaczanie nim poszczególnych składników.
oprac. Karol Przybylak, źródło zdjęcia: montecarlosbm.com