VII Małopolskie Targi Żywności “Zasmakuj z UR” oraz XXIII Małopolska Giełda Agroturystyczna

Małopolskie Targi Żywności

W weekend od 25 do 26 września w godzinach od 10:00 do 16:00 na terenie zabytkowego folwarku Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie przy ul. Balickiej 253 już po raz siódmy odbywać się będą Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z UR” połączone z XXIII Małopolską Giełdą Agroturystyczną. Wstęp wolny. Co w programie?

Oficjalne otwarcie wydarzenia z udziałem władz Uczelni zaplanowano na
25 września na godzinę 11:00.

W programie Targów znalazły się m.in.: wykłady, pokazy kulinarne, porady żywieniowe, występy zespołów artystycznych, animacje i zabawy dla dzieci  oraz prezentacje i konkursy.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Celem  organizowanego na Uniwersytecie Rolniczym wydarzenia jest propagowanie idei zdrowego odżywiania oraz przybliżanie zasad produkcji żywności w sposób tradycyjny i regionalny.

Małopolskie Targi Żywności po raz siódmy!

Pośród grona ponad 70. wystawców znajdą się m.in. koła gospodyń wiejskich, tłocznie owoców, pasieki, lokalne stowarzyszenia, izby rolnicze, rodzinne gospodarstwa ekologiczne, gminy, browary, spółdzielnie,  piekarnie i wiele innych.

Na stoiskach znaleźć będzie można żywność tradycyjną i regionalną – m.in.  soki, wędliny, pasztety, sery, miody, wino i piwo, zioła, pieczywo i wyroby piekarnicze, mąkę ekologiczną, oleje, czy wyroby rękodzielnicze. Odwiedzający będą mogli nabyć wino pn. „Uniwersyteckie Grono”, pochodzące z Winnicy Uniwersytetu Rolniczego „Garlicki Lamus”. Oczywiście nie zabraknie też prezentacji ofert agroturystycznych.

Dla dzieci odbywać się będą warsztaty i animacje, a także będzie możliwość skorzystania z mini wesołego miasteczka.

Małopolskie Targi Żywności program

Ciekawostką w tegorocznej edycji będzie pokaz rozbioru gęsiny. Dodatkowo zobaczyć będzie można pokazy mielenia ziaren zbóż, czy wypieku chleba, a także skosztować potraw z dziczyzny.

Nie zabraknie występów  zespołów artystycznych: Sygnalistów Myśliwskich „Hagard”, Studenckiego Zespołu Góralskiego „Skalni”, Zespołu Śpiewaczy z Porąbki Uszewskiej “Ocalić Od Zapomnienia”, Zespołu Tańców i Pieśni Bałkańskich Iglika, czy Kapeli „Kurasie” z Lubziny.

W trakcie wydarzenia odbędą się także wykłady m.in. na temat wyrobów pszczelarskich, czy też tzw. „zielnych trendów” w odżywianiu. W trakcie Targów zaplanowano także prezentację Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”, które promować będzie wyroby mięsne: wieprzowe i wołowe rodzimych ras oraz w jakości BIO, a także warzywa, owoce oraz wyroby zbożowe i mleczarskie od członków stowarzyszenia.

Biokurier objął wydarzenie patronatem medialnym.

Brak postów do wyświetlenia