Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści

Przepisy. Opowieści – te dwa, tytułowe słowa, bardzo precyzyjnie oddają to, co znajdziecie w książce Aleksandra Barona, Pawła Suwały, Grzegorza Kwapniewskiego (Rzeźnik), Dariusza Wolszczaka (Pan Sandacz) i Juliana Karewicza (barman). Mnóstwo historii do opowiedzenia mają autorzy, ale historie kryją się także za poszczególnymi przepisami.

W książce dominuje różnorodność. Znaleźć w niej można przepisy na potrawy z kanonu tradycyjnej kuchni polskiej (Jeśli zatem chcesz dowiedzieć się, jak przygotować zakwas na żur lub barszcz, lub też chcesz samodzielnie przygotować smalec lub flaki, nie zwlekaj!), ale i takie, które przywodzą na myśl greckie wyspy. I to ogromna zaleta tej publikacji.

Ciekawostką jest fakt, że książka „Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści” powstawała aż dwa lata. I to było świadome działanie jej autorów! Chcieli bowiem, by była to książka dokładnie taka, jaką sobie wymarzyli. I tak się stało. Opowieści w pięciu odsłonach (każda z wymienionych wyżej postaci ma w swoją przestrzeń) okraszone interesującymi przepisami i rewelacyjnymi zdjęciami. Co ważne, każdy przepis (a jest ich około 100) ma swoją historię.

Paweł Suwała (szef kuchni restauracji Butchery & Wine) opowiada o tym jak dla kulinariów porzucił wyobrażenia rodziców o przyszłym lekarzu, inżynierze albo architekcie a Aleksander Baron (szef kuchni restauracjo-baru Solec 44) dzieli się ciężką i długą drogą od przedwcześnie zakończonej przygody z Akademią Sztuk Pięknych do zostania szefem kuchni, z pracą w Wielkiej Brytanii w międzyczasie.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Swoje opowieści mają także ich dostawcy. Grzegorz Kwapniewski (Rzeźnik) przybliża niemal każdy jego rodzaj, wskazując co warto przyrządzić z poszczególnych jej części, a także na co zwracać uwagę kupując mięso. O rybach mówi z kolei Dariusz Wolszczak (Pan Sandacz), podpowiadając choćby, jak wędzić ryby w sposób tradycyjny. W książce nie mogło również zabraknąć przepisów na mocne trunki, które czytelnikom serwuje Julian Karewicz, barman.

Wszyscy autorzy o jedzeniu piszą swojsko, bez zbędnego okraszania słownymi ozdobnikami. Nie boją się podpowiadać, że jakaś potrawa jest dobra na kaca, a inną trzeba koniecznie popić dobrą wódką. Ich wypowiedzi są prawdziwe, tak jak prawdziwe są potrawy, których przepisy przekazują czytelnikom. Powstała bardzo nietypowa, pięknie wydana, książka kucharska, do której chce się wracać, którą chce się polecać i którą po prostu … trzeba mieć. Na końcu trzeba więc podziękować Piotrowi Szczęsnemu – pomysłodawcy książki i koordynatorowi jej wydania.

Paweł Suwała (ur. 1976) – szef kuchni restauracji Butchery & Wine, specjalizującej się w daniach mięsnych, zwłaszcza z wołowiny. Jako jedyny w Polsce od kilku lat posiada odznaczenie przewodnika „Michelin” Bib Gourmand.

Aleksander Baron (ur. 1983) – właściciel i szef kuchni warszawskiego restauracjo-baru Solec 44, specjalizującego się w potrawach z produktów pozyskanych od lokalnych dostawców. Laureat prestiżowej nagrody przewodnika „Gault & Millau. Polska” w kategorii Młody Talent 2015.

Grzegorz Kwapniewski (ur. 1969) – znany też pod pseudonimem The Crazy Butcher, rzeźnik, dostawca mięsa najwyższej jakości do najlepszych warszawskich restauracji.

Dariusz Wolszczak (ur. 1956) – zwany Panem Sandaczem, dostawca ryb z Warmii i Mazur do wielu warszawskich restauracji. Zdobył kilkanaście nagród za swoje produkty, m.in. wyróżnienie Dziedzictwo Kulinarne, przyznawane przez Europejską Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, oraz Perłę, przyznawaną na Międzynarodowych Targach Wyrobów Spożywczych Polagra Food.

Julian Karewicz (ur. 1983) – barman w restauracjo-barze Solec 44.

Paweł Suwała, Aleksander Baron, Grzegorz Kwapniewski, Dariusz Wolszczak, Julian Karewicz – Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści. Wydawnictwo Dwie Siostry, Warszawa 2015, oprawa: twarda, format: 225 x 285. Cena rynkowa: 79,90 zł

Kup książkę Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści na czytajwkuchni.pl za 59.93 zł i zyskaj gratis efektowny stojak na książki kucharskie (promocja trwa do 31 czerwca 2016).

Brak postów do wyświetlenia