Teraz czytasz...
Survival dla alergików – książka do gotowania i do czytania
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Survival dla alergików – książka do gotowania i do czytania

Agnieszka Gotówka

Jak żyć z alergią? Normalnie! Ale czy to możliwe? Uważne czytanie etykiet, wyjście do restauracji czy wyjazd na szkolną wycieczkę – jak to pogodzić z nietolerancją określonych produktów? Podpowiedzi w swojej książce „Survival dla alergików” podsuwa Hanka Ciężadło. I robi to w przezabawny sposób.

Mój syn jest alergikiem. Szczęście w nieszczęściu, że lista zakazanych produktów jest w jego przypadku stosunkowo krótka. Wiele jednak w naszej kuchni musiałam zmienić. A że żaden ze mnie MasterChef, łatwo nie było. Sięgnęłam po kilka książek, poczytałam kilka blogów. I choć przepisów w nich było całe mnóstwo, brakowało mi podpowiedzi, jak rozmawiać z buntującym się kilkulatkiem o jego diecie, ale też optymizmu. Tak, brakowało mi nadziei, że dam radę i wyrzucę z głowy kulinarne nawyki. Aż trafiłam na książkę Hanki Ciężadło. Już sam tytuł – „Survival dla alergików” – przyciągnął moją uwagę, bo zawierał słowo-klucz. Alergia to była dla mnie prawdziwa szkoła przetrwania. Autorka doskonale zdaje sobie z tego sprawę, gdyż jest mamą bliźniąt, na których, jak sama pisze, wydano dietetyczny wyrok. Lekarz nakazał rezygnacje z produktów zawierających gluten, nabiał, cukier…

„Survival dla alergików” w praktyce

Hanka Ciężadło jednak się nie poddała i udowodniła, że zdrowa i wolna od alergenów kuchnia nie musi oznaczać pasma wyrzeczeń. Nie musi być też nudna i monotonna. Na szczęście zechciała podzielić się swoją wiedzą i wydała książkę, czytanie której to sama przyjemność.

Nie spodziewałam się, że pisać o alergii (skądinąd wpływającej na życie chorobie) można w tak zabawny i lekki sposób. Hance Ciężadło się to udało. To nie jest zwykła książka z przepisami. To opowieść o życiu z alergią i sposób na przetrwanie. Jak się bowiem okazuje, rezygnacja z produktów znanych i obecnych w naszych kuchniach od lat, nie jest wcale taka trudna. Z łatwością można je zastąpić innymi. O ile jednak sami to rozumiemy, o tyle z dziećmi i dziadkami, może być problem.

Starsze pokolenie niejako z definicji jest przyzwyczajone do tradycyjnych, choć nieszczególnie zdrowych rozwiązań. Dlatego też wywracanie kuchni do góry nogami (czytaj: zastępowanie zwykłego masła tym kokosowym, używanie panieru z ciecierzycy zamiast bułki tartej albo ziarenek chia w charakterze jajek) będzie dla niego zapewne barbarzyństwem. Niemniej właśnie dzięki takim dziwnym pomysłom babcie nauczą się gotować bardziej zdrowo, co w pewnym wieku (tylko pod żadnym pozorem nie mówicie im, że osiągnęły „pewien wiek”; przynajmniej dopóki mają w ręce nóż) może mieć decydujące znaczenie dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji.

Hanka Ciężadło nie szczędzi rad i pomysłów, jak wytłumaczyć babci, że jej wnuki nie mogą jeść pszennego chleba oraz jak przerwać imprezę, na której serwowane są zakazane produkty. Podpowiada też, jak rozmawiać z kilkulatkami o ich diecie. A wszystko to robi w iście zabawnym stylu.

100 przepisów na dania bez jaj, cukru i nabiału

Czym jednak byłaby książka o alergii bez przepisów? Teoria teorią, a przecież jeść coś trzeba. I tu ponownie powołam się na własny przykład. O gotowaniu wiem niewiele, a przygotowując jakąś potrawę dokładnie odmierzam składniki. Nie mam pojęcia, czym zastąpić jajko oraz w jaki sposób upiec ciasto bez cukru, by było jadalne. „Survival dla alergików” w pewnym stopniu ten problem rozwiązał, bo podał mi rozwiązania na tacy.

Autorka zanotowała w książce 100 przepisów, które przydzieliła do jednej z sześciu kategorii: Zupy, Dania główne, Sałatki i surówki, Słodkości, Przyprawy DIY, Różności. Bardzo pomocny w poszukiwaniach właściwej receptury jest też indeks. To co jednak najbardziej mi się w książce podoba to umieszczenie przy każdym przepisie ramki: „Co można zastąpić (i czym)”. To solidna garść podpowiedzi, które jeszcze bardziej urozmaica naszą kuchnię.

Alergia na początek wydaje się być trudna do poskromienia. Nic w tym dziwnego, skoro wymaga od nas zmiany tego, co znane i powszechne. Hanka Ciężadło udowadnia jednak, że taka diagnoza, która zresztą z roku na rok słyszy coraz większej grupy osób, to żaden wyrok. Przekuwa go raczej w przygodę, której celem jest poprawa zdrowia i samopoczucia całej rodziny. A czy jest na świecie coś ważniejszego?

>> Książka dostępna m.in. w sklepie Wydawnictwa Gaj, sprawdźcie: Survival dla alergików

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.