Teraz czytasz...
Surowy baton morelowo-daktylowy [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Surowy baton morelowo-daktylowy [przepis]

 

Batony energetyczne to niezbędna i najbardziej popularna przekąska sportowców. Nic dziwnego – przekąski tego typu nie tylko spełniają wszystkie wymogi dietetyczne, jeżeli chodzi o odżywianie ludzi aktywnych, ale również są szybkie i łatwe do przygotowania, szczególnie te surowe, robione bez pieczenia.

Każdy sportowiec powinien mieć pod ręką energetyczną przekąskę. Najlepiej sprawdzi się baton, bo jest wygodny, praktyczny do spakowania i zabrania z sobą. I – co równie ważne – bardzo smaczny.

Nawet jeżeli daleko jest ci do zawodowego sportowca, taka zdrowa przekąska jest jak najbardziej wskazana, bo pozwoli utrzymać wagę na właściwym poziomie, zaspokoi głód i potrzebę jedzenia słodyczy.

Składniki (na 10-12 batonów):

– 1,5 kubka migdałów
– 1 ½ kubka suszonych moreli organicznych, niesiarkowanych
– 1 kubek świeżych daktyli, bez pestek
– 1/3 kubka wiórków kokosowych
– 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka cynamonu

UWAGA: kubek to objętość 240 ml

Sposób przygotowania

Zmiel migdały dość drobno, ale zostawiając kawałki, posiekaj morele i daktyle, dodaj do migdałów i zblenduj na papkę. Wsyp siemię lniane, wiórki kokosowe, sok z cytryny i cynamon, wymieszaj całość dokładnie. Małą blaszkę 22 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, masę wyłóż do blaszki, rozprowadź na całej powierzchni, wyrównaj i mocno dociśnij. Wstaw do lodówki na około 30-40 minut, najlepiej na noc, żeby stężała. Pokrój na prostokąty. Smacznego!

Autor: Maja Skorupska, www.majaskorupska.blogspot.com Więcej przepisów w drukowanym Biokurierze

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.