Przewodnik kulinarny „Szlakiem dobrego smaku” udostępniono w wersji cyfrowej. Informacji o lokalnych smakach szukać można korzystając z aplikacji na iOS, Android, e booka w formacie ePUB, mobi, PDF a także w wersji dla przeglądarek internetowych.
Co w przewodniku?
W przewodniku znaleźć można nie tylko informacje o żywności posiadającej unijne certyfikaty wysokiej jakości, ale także opisy regionów, z których wywodzą się produkty regionalne i tradycyjne z oznaczeniami Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chroniny Obszar Geograficzny i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność oraz różnego rodzaju ciekawostki. Chętni, aby spróbować swych sił w kuchni znajdą w nim przepisy kulinarne wraz ze zdjęciami potraw przygotowanych z wykorzystaniem wybranych produktów regionalnych i tradycyjnych.
Wszystkie dania zaprerezentowane w przewodniku opracowali najlepsi polscy kucharze.
Przewodnik zawiera też informacje o wspólnotowym systemie ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych oraz charakterystykę oznaczeń: ChNP, ChOG oraz GTS – stanowi więc kompendium wiedzy nie tylko dla zainteresowanych konsumentów, ale i producentów, pragnących dołączyć do grona certyfikowanych wytwórców.
Jak pobrać lub znaleźć?
Aby pobrać aplikację wystarczy przejść do wybranej platformy aplikacji (iTunes lub Google Play), pobrać plik (ePUB, mobi, pdf) ze strony trzyznakismaku.pl lub przejść do strony z wersją przewodnika dla przeglądarek internetowych.
Kampania Trzy Znaki Smaku trwa już drugi rok. Akcja z jednej strony, informuje konsumentów o wspólnotowym systemie ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych a także zachęca producentów do przyłączania się do tego systemu.
Więcej na temat unijnych systemów jakości żywności
Strona kampanii: trzyznakismaku.pl