Polski certyfikat ekoturystyczny

Realizacja i promowanie ogólnoświatowych standardów ekoturystycznych w polskiej agroturystyce i turystyce wiejskiej – to najważniejsze zadania, których realizację umożliwić ma Polski Certyfikat Ekoturystyczny. Dokumentem może pochwalić się już 8 gospodarstw z woj. mazowieckiego, ale inicjatywa promowana będzie w całej Polsce.

 

Polski Certyfikat Ekoturystyczny ustanowiony został przez Społeczny Instytut Ekologiczny (SIE) w ramach projektu „Wzorcowa sieć ekoturystyczna między Bugiem a Narwią”. Właśnie dlatego w tym regionie działalność prowadzą pierwsi posiadacze certyfikatu. – Naszym zamierzeniem jest jednak rozszerzenie inicjatywy na teren całej Polski i promocja znaku – zapowiada Sonia Priwieziencew z SIE.

Czym jest ekoturystyka?

Ekoturystyka to wzbogacające doświadczenia z naturą i kulturą, organizowane przez odpowiedzialnych przedsiębiorców dbających o środowisko, swoich gości oraz lokalną społeczność, której są częścią – taką definicję przyjęto na potrzeby certyfikacji. – Inspiracją były podobne inicjatywy, które działają już w Norwegii, Szwecji, Australii czy Rumunii oraz standardy reprezentowane przez Światową Organizację Ekoturystyki (The International Ecotourism Society). Hasłowo, ideały ekoturystyki przedstawić można w następujący sposób: natura – kultura – dobrobyt lokalnej społeczności – mówi Sonia Priwieziencew.

Jak otrzymać certyfikat?

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Aby otrzymać certyfikat trzeba spełnić 103 (w pierwszym roku dopuszczalne jest jedno odstępstwo) wymogi dotyczące: ekologii, zarządzania środowiskiem, ochrony przyrody, promocji lokalnej kultury i wspierania lokalnej gospodarki. – Wcale nie jest to takie trudne. Warunki uzyskania certyfikatu uzgadnialiśmy z gospodarzami, wysłuchując ich uwag i obserwując realną sytuację. Większość z kryteriów można spełnić zmieniając swoje codzienne nawyki, bez ponoszenia dodatkowych kosztów materialnych – przekonuje Sonia Priwieziencew.

Przykładowe warunki jakie musi spełnić obiekt (bo nie zawsze jest to gospodarstwo, certyfikowane są także inne obiekty związane z turystyką) to: odpowiednia wiedza na temat historii regionu, tradycji, ekologii, niestosowanie jednorazówek, stosowanie ekologicznych środków czystości, odpowiednia segregacja odpadów. W ofercie kulinarnej obiektu znaleźć powinna się (przynajmniej w części) żywność ekologiczna. Maksymalna ilość pokoi, które może oferować certyfikowany podmiot to 25.

Ważna jest współpraca!

Co ważne, podmioty uzyskujące certyfikat ekoturystyczny są zachęcane, żeby ze sobą współpracować, promując się wzajemnie. Dlatego osoby nocujące w opisanym poniżej „Domu nad Wierzbami” mogą przy okazji wziąć udział w spływie kajakowym przygotowanym przez innego posiadacza certyfikatu, Wojciecha Rykaczewskiego, który prowadzi gospodarstwo agroturystyczne „Bielińska Góra”.

Gdzie znaleźć dokumenty i szczegółowe informacje?
Certyfikaty przydzielane są bezpłatnie i obowiązują przez rok. Wszystkie szczegółowe informacje i kryteria dostępne są na stronie internetowej Społecznego Instytutu Ekologicznego www.sie.org.pl
18 października w trakcie zorganizowanej przez Społeczny Instytut Ekologiczny wycieczki „Między Bugiem a Narwią” miałem możliwość odwiedzenia obiektów zrzeszonych w sieci Między Bugiem A Narwią, z których część mogła pochwalić się certyfikatem.


Kuźnia Kurpiowska pełni wiele funkcji. To jednocześnie: izba regionalna – muzeum i siedziba Stowarzyszenia Puszcza Biała Moja Mała Ojczyzna. – Organizujemy warsztaty rękodzieła, wspólne przygotowywanie pisanek (unikalne i piękne barwienie sitowiem). Chcemy pokazywać, że dziedzictwo przeszłości jest naszą przyszłością – wyjaśnia Halina Witkowska, prezes stowarzyszenia. – Uzyskanie certyfikatu potwierdza to, że nasze działania mają także na celu promowanie ekologii. Nie wiele musieliśmy zmienić, aby go otrzymać – dodaje. Jedną z takich korzystnych zmian jest wykorzystywanie drewnianych, biodegradowalnych sztućców (zamiast plastikowych jednorazówek) przy pysznych posiłkach.

Kuźnia Kurpiowska w Pniewie

Gospodarstwo agroturystyczne „Dom nad Wierzbami”

Piękny obiekt agroturystyczny położony tuż przy rozlewiskach Bugu. Jego właścicielka, Barbara Polak postanowiła zerwać z miejskim trybem życia i właśnie tutaj poszukać spokoju i natury. – Postanowiłam też podzielić się urodą tego miejsca z innymi ludźmi, którzy dzielą moją pasję. Za Warszawą nie tęsknię – teraz to ona przyjeżdża do mnie – tłumaczy. Dużym atutem gospodarstwa są piękne widoki na rozlewisko Bugu – nic dziwnego, że odbywają się tam warsztaty malarskie. Ekologiczne akcenty znaleźć można także w budynku – łączy on tradycję z ekologiczną nowoczesnością. Dom ogrzewany jest drewnem (kominek z płaszczem wodnym), a ciepłą wodę zapewnia instalacja wykorzystująca panele solarne. Oprócz certyfikatu ekoturystycznego, gospodarstwo posiada także „tradycyjny” certyfikat ekologiczny. Gospodarstwo oferuje gościom 5 pokoi i 2 łazienki (ceny to 40-50 zł za noc, i ok. 40 zł za pełne wyżywienie).

Gospodarstwo agroturystyczne „Stary Młyn” i hodowla ryb Andrzej Sosiński

Andrzej Sosiński zaadaptował na potrzeby agroturystyki Stary Młyn. Budynek położony jest trochę na uboczu, w leśnym otoczeniu nad małą rzeczką Pukawką. Goście mogą skorzystać z 5 pokoi z łazienkami. W sumie może nocować do 19 osób. Atutem gospodarstwa jest kuchnia, w której serwowane są dania z ryb (pstrąg, jesiotr, szczupak, karp, lin i inne) oraz ciasta. Można także napić się ekologicznej kawy.



Gospodarstwo agroedukacyjne w Glinie

Zofia i Jerzy Kolanowscy, z wykształcenia są pedagogami. Właśnie dlatego przenosząc się na wieś postanowili stworzyć gospodarstwo edukacyjne. Na organizowanych w Glinie zajęciach dzieci mogą dowiedzieć się jak doi się kozę, jak rozróżniać zboża i inne rośliny, czy też jak prawidłowo sortować śmieci. Zimą w gospodarstwie organizuje się kuligi.

Karol Przybylak

Ekoturystyka w Biokurierze.

Więcej informacji o gospodarstwach ekoturystycznych: Społeczny Instytut Ekologiczny

 

Bądź na bieżąco – dołącz do nas na Facebook!

Biokurier na Twitterze – sprawdź


 

 

Brak postów do wyświetlenia