Oleotourism – czyli odpocznij i zobacz jak powstaje oliwa z oliwek

blank

Odpoczynek w gospodarstwie połączony z degustacją ekologicznej oliwy z oliwek i obserwacją procesu jej tłoczenia – jednym słowem Oleotourism. To nowy sposób hiszpańskich rolników na promocję swoich produktów.

 

Jak informuje serwis oneco.biofach.com, co roku w Hiszpani rozlewanych jest około 1,1 miliona ton oliwy z oliwek. Około 10% tej kwoty to certyfikowana oliwa ekologiczna. Przeczytaj o zaletach zdrowotnych oliwy ekologicznej: Oliwa z oliwek BIO – złocisty płyn

Za pośrednictwem serwisu www.oleoturismia.com  (niestety niedostępnego na dzień dzisiejszy w języku angielskim) rolnicy prezentują gospodarstwa, które można odwiedzić.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Dostępne są także propozycje wycieczek, w trakcie których zasmakować można w oliwach z różnych rejonów.

Hiszpańscy rolnicy ekologiczni z Andaluzji zwracają uwagę, że taka usługa jest nie tylko świetną formą promocji, ale także sposobem na znalezienie nowych importerów oliwy.

To ważne żeby wiedzieć jak powstaje oliwa z oliwek, którą chcemy spożywać lub importować. Zwłaszcza, że będące synonimem wysokiej jakości określenie Extra Vergine może zostać wkrótce nieco rozmyte (przeczytaj: UE pozwoli aromatyzować oliwę Extra Vergin?)

A może warto przygotować podobne wycieczki po polskich sadach lub gospodarstwach gdzie powstają sery zagrodowe?

Interesują Ciebie zagadnienia związane z ekoturystyką? Sprawdzaj nasz dział EKOTURYSTYKA..

Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia