Teraz czytasz...
Odkrywamy kulturę i kulinaria Ziemi Dobrzyńskiej
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Odkrywamy kulturę i kulinaria Ziemi Dobrzyńskiej

Ziemia Dobrzyńska, wbrew pozorom nie znajduje się w okolicach Golubia Dobrzynia. To urokliwy rejon Kujaw, którego walory turystyczne i kulinarne udało nam się poznać dzięki wyjazdowi zorganizowanymi przez Piotra Lenarta, pomysłodawcę projektu „A Niech Cię Zakole” promującego tereny zakola Wisły w okolicach Bydgoszczy, Torunia, Włocławka i Chełmna. 

Uzdrowisko Wieniec Zdrój

Podróż po Ziemi Dobrzyńskiej zaczęliśmy od Uzdrowiska Wieniec Zdrój. Jedno z najstarszych kujawskich uzdrowisk, położone w otoczeniu lasów, kuracjusze odwiedzają od 1923r. Uzdrowisko posiada swoją pijalnię wód leczniczych, SPA i przeróżne zabiegi dla poprawienia zdrowia. Można tam także nabyć wodę butelkowaną o nazwie ,,Selenka”.

Skansen wsi kujawskiej i dobrzyńskiej w Kłóbce

Skansen wsi kujawskiej i dobrzyńskiej w Kłóbce, przenosi nas w czasy naszych prababć, gdzie na własne oczy możemy zobaczyć sztygi zbożowe ustawione na polu. Przedmioty użytkowe jakimi posługiwali się mieszkańcy tych ziem, szkołę, dom garncarza, olejarnie, zagrody oraz karczmę. Niewątpliwą atrakcją jest działający wiatrak obrotowy na krzyżaku. Oprócz domostw wiejskich można też zobaczyć dworek.

Pałacyk Gozdawa w Łochocinie

Po urokach uzdrowiska i skansenu, nie sposób pominąć przepięknie odrestaurowany pałacyk Gozdawa w Łochocinie gdzie Anita Wituska przywitała nas z występem zespołu ludowego oraz przepysznym jadłem oraz napitkami. Na stołach były potrawy z dziczyzny oraz przepyszne pierogi i smalec z koła gospodyń wiejskich. Pałac Gozdawa to przykład wspaniałej współpracy właścicielki i koła gospodyń wiejskich Koniczynka oraz okolicznej społeczności.

Po kulinarnych doznaniach, nadszedł czas na rejs katamaranem po zalewie Włocławskim. Płynąc po zalewie, oprócz widoków, możemy obserwować ptaki, które gniazdują w ogromnych ilościach i przelatują nad głowami płynących turystów. Skojarzenie z filmem „Ptaki” Hitchcocka jak najbardziej na miejscu 😉

Spichlerz i agroturystyka „Pod Zachrypniętym Kogutem”

Kolejnym fantastycznym miejscem przenoszącym w czasie jest odrestaurowany spichlerz dziedzica pruskiego w Dyblinie. Klimatyczne miejsce ze stawem porośniętym rzęsą tworzą przepiękny widok. Spichlerz to kolejny przykład współpracy właścicieli z Agroturystyką Pod Zachrypniętym Kogutem.

Słońce nad urokliwą krainą wędrowało ku zachodowi więc czas na wieczorną kolację regionalną w Agroturystyce Pod Zachrypniętym Kogutem. Przywitani bardzo serdecznie przez właścicielkę panią Aleksandrę Wronkowską , mieliśmy okazję skosztować regionalnych potraw: faćki z kaszą (potrawa odznaczona Perłą w 2013 r) oraz bryndasa dobrzyńskiego z sosem. Rajem dla podniebienia był sandacz w sosie koperkowym, zupa cebulowa z grzanką oraz jabłko zapiekane z serem pleśniowym i sosem jagodowym. To wszystko było preludium do podanego wspaniałego śniadania gdzie na stole pojawiła się pierś kurczaka wiejskiego wędzona, podana na ciepło, pyszna jajecznica oraz ser z kminkiem i wiejski twaróg.

U rybaka…

Odwiedzając Ziemię Dobrzyńską warto zwrócić uwagę również na ,,Agroturystykę u rybaka”. Gospodarstwo położone jest przy jeziorze i otoczone lasem. Tutaj poznaliśmy smak wędzonej naturalnie ryby oraz miodu leśnego z własnych pasiek.

Zobacz także


Klimaty z Wilkowej Chaty – jadło z pieca i wędzarni

Odprężeni i dotlenieni byliśmy gotowi do odwiedzenia Wilkowej chaty pani Mirosławy Wilk w miejscowości Wielgie. Stoły zastawione suto, przepięknie udekorowane wnętrza dawnymi sprzętami użytkowymi. Stworzona na poddaszu suszarnia ziół. Jedną z największych atrakcji wydarzenia był zespół, który przygrywał oraz wędzarnia, w której wędzono na żywo kiełbasę, następnie częstując uczestników. Wilkowa Chata częstowała nas też napojem żniwiarzy, bryndasem, potrawami z kaczki, czarniną, żurkiem, ciastami i kompotami oraz specjalnie przygotowanymi na tę okazję owijonkami gotowanymi i pieczonymi, którymi częstowali pan Piotr Lenart i pani Maria Wilk.

To były wyjątkowo owocne i…smaczne dwa dni. Odwiedzajcie Ziemię Dobrzyńską bo, mimo iż nie jest (jeszcze?!) na pierwszych stronach gazet, naprawdę warto! Niech Was zakole! 

Więcej informacji na temat projektu Niech Cię Zakole 

Krzysztof Leśniewski

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.