Katarzyna Jankowska, znana w blogosferze jako MAG, wraca z nową książką. Tym razem Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na jesień i zimę. Będzie zdrowo, sezonowo i różnorodnie, a do tego bez alergenów i glutenu.
„Mama Alergika Gotuje. Z dziećmi. Dania na jesień i zimę” to już czwarta odsłona serii poradników z przepisami na potrawy bez mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, selera, miodu czy zwykłego cukru. Tym razem dania są idealne na jesień i zimę. Katarzyna Jankowska opracowała je w oparciu o warzywa sezonowe. W książce ponadto znajduje się wiele informacji na temat odporności wraz z podpowiedziami, jak ją wspierać w okresie wzrostu zachorowań na przeziębienia i grypę.
Katarzyna Jankowska dzieli się 86 przepisami, które podzielone zostały na działy:
- Podstawowe
- Śniadania
- Obiady/ kolacje
- Desery
- Dodatki
Jest też nowość – „Zdrowa apteczka” – gdzie znajduje się 10 receptur na specyfiki, dzięki którym w sposób naturalny można zadbać o zdrowie całej rodziny.
Przepisy uwzględniają reakcje krzyżowe na różne warzywa i owoce, a każdy z nich opatrzony został adnotacją dietetyczną oraz odpowiednimi symbolami. W książce znajduje się również przewodnik po mąkach bezglutenowych, które warto wykorzystać w kuchni.
Autorka dostarcza również porady dla rodziców szkolnego alergika. Doradza między innymi, w jaki sposób rozmawiać z nauczycielem o chorobie dziecka.
MAGiczna przygoda
Książki z serii „Mama Alergika Gotuje” dedykowane są nie tylko rodzicom, ale i dzieciom. Do świata kulinarnej przygody zapraszają MAGiczni bohaterowie, którzy dzielą się ciekawostkami i poradami. Przed każdym rozdziałem znaleźć można ciekawe wierszyki, pomagające najmłodszym zapamiętać, dlaczego dane składniki warto włączyć do codziennego jadłospisu. Są tu też naklejki wielokrotnego użytku w postaci żółtych gwiazdek, za pomocą których mały smakosz może określić, czy danie mu smakowało.
W książce zaprezentowana została równie MAGiczna koszulka. Za pomocą specjalnego flamastra można na niej zaznaczyć alergeny, których należy unikać. Można ją kupić na stronie MAG w zakładce Sklep, ale także naszych partnerskich sklepach internetowych:

wydawnictwogaj.pl i czytajwkuchni.pl razem z ok. 200 innymi, wysokiej jakości, ksiażkami kulinarnymi.
A jakimi daniami można oczarować bliskich, sięgając po książkę Katarzyny Jankowskiej? Wspólnie z dzieckiem macie szansę przygotować m.in. kluski dyniowe, pasztet z zielonej soczewicy, kisiel z gruszek, pierniczki na choinkę, miętowy humus z awokado lub galaretkę jabłkową.
Książka „Mama Alergika Gotuje. Z dziećmi. Dania na jesień i zimę” jest godna polecenia nie tylko rodzicom alergików. Z przepisów w niej zawartych z powodzeniem skorzystać mogą osoby będące na diecie wegańskiej lub bezglutenowej. Stanowi ponadto ciekawą inspirację dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrową i wartościową dietę opartą na składnikach sezonowych.
Książka dostępna jest w oprawie twardej (54,99 zł) lub miękkiej (49.99 zł)
Biokurier objął patronat medialny nad książką Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na jesień i zimę.