Certyfikaty „Regionalna Karczma Małopolski” przyznawane są dla obiektów gastronomicznych na okres dwóch lat. Rusza 3 runda.
Do oceny karczm zapraszani są przedstawiciele środowisk gastronomicznych, instytucji związanych z turystyką oraz mediów.
Certyfikacja przebiega zgodnie z wytycznymi „Księgi jakości gastronomii regionalnej, czyli o czym karczmarz wiedzieć powinien”. Jest to dokument strategiczny, przyjęty uchwałą Zarządu Małopolskiej Organizacji Turystycznej, zawierający m.in. następujące treści:
– procedurę i wytyczne certyfikacji obiektów gastronomicznych;
– wymagania, jakie powinny spełniać obiekty gastronomiczne ubiegające się o certyfikację (kryteria certyfikacji);
– kompendium wiedzy o tradycjach karczmarskich w Małopolsce i pożądanych standardach jakości lokali gastronomicznych
– wzór ankiety weryfikacyjnej sprawdzającej spełnienie określonych wymagań
– procedurę kontroli jakości w obiektach gastronomicznych, które uzyskały certyfikat jakości
Członkowie Zespołów Oceniających w 2 osobowych zespołach, legitymujący się stosownym dokumentem wystawionym przez Małopolską Organizację Turystyczną i dysponujący bonem konsumpcyjnym wystawionym przez zgłoszoną karczmę, uprawniającym do jednorazowego spożycia posiłku i napojów (z wyłączeniem napojów alkoholowych) anonimowo odwiedzają karczmy, które dobrowolnie zgłaszają się do procesu certyfikacji. Dla każdego z odwiedzanych obiektów wypełniany jest punktowy formularz ocen, zgodnie z Zasadami Prac Komisji określonymi w „Księdze jakości”.
W poprzedniej edycji Certyfikaty „Regionalna Karczma Małopolski” na lata 2013/2014 otrzymało 38 spośród zgłoszonych 54 obiektów. Dyplomy są dokumentem uprawniającym do używania przez obiekt gastronomiczny plakietki i logotypu identyfikującego akcję oraz umieszczania ich w swoich materiałach informacyjnych i promocyjnych.
„Małopolska Trasa Smakoszy” obejmująca obiekty z certyfikatem jest członkiem konsorcjum „Polskie Szlaki Kulinarne”, utworzonym w roku 2015 przez Polską Organizację Turystyczną.
– Zależy nam, aby obiekty o najwyższym standardzie odwiedzane były przez turystów, mieszkańców i ich gości oraz aby były ambasadorami dziedzictwa kulinarnego regionu –
mówi Elżbieta Tomczyk-Miczka, koordynatorka projektu.
Małopolska Organizacja Turystyczna wydała pierwszy kulinarny przewodnik po Małopolsce zatytułowany: „ Małopolska Palce Lizać „ oraz kolejny „Małopolska Trasa Smakoszy”. Oba zachęcają do wyruszenia w teren i odkrywania tajników kuchni regionu .
Interesuje Ciebie tematyka turystyki kulinarnej ? Sprawdź nasz dział: EKOTURYSTYKA