Książka Zostać wegetarianinem dostępna

Kilka dni temu ukazała się książka Zostać wegetarianinem. Autorki to Vesanto Melina i Brenda Davis. Polską edycję publikacji wydaje Grupa Wydawnicza Harmonia.

Zostać wegetarianinem to lektura dla każdego, kto jest zainteresowany dietą, z której wyeliminowano nie tylko mięso, ale także produkty odzwierzęce; zarówno dla doświadczonego wegetarianina, jak i osoby stawiającej swoje pierwsze kroki w świecie tofu i soi.

Autorki, weganki z wieloletnim stażem i dietetyczki opisują zalety diet wegetariańskiej i wegańskiej, podpierając własne poglądy solidnymi dowodami naukowymi. Rozprawiają się z mitami, które w ciągu lat narosły wokół wegetarianizmu, np. o obowiązkowym niedoborze żelaza i witaminy B12 u osób niejedzących mięsa czy ich gorszym zdrowiu. Vesanto Melina i Brenda Davis udowadniają nawet, że stosując zalecenia diety wegańskiej, wszyscy możemy długie lata cieszyć się doskonałą kondycją fizyczną i psychiczną.

Czytelnik znajdzie w książce informacje dotyczące suplementacji preparatami witaminowymi oraz dostosowywania diety do poszczególnych etapów życia człowieka, z uwzględnieniem ciąży, okresu laktacji i niemowlęctwa. Najważniejsze dane zostały zgrupowane w tabelach, co przy okazji ułatwia nawigację w obrębie tekstu. Ostatni rozdział to zbiór około 50 przepisów na pyszne wegańskie śniadania, obiady, desery i przekąski – ulubione dania nie tylko autorek i ich bliskich, ale także uznanych szefów kuchni.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Publikacja została napisana przystępnym językiem, dzięki czemu czyta się ją łatwo i z przyjemnością. Nagromadzenie faktów naukowych, szczególnie w rozdziałach poświęconych poszczególnym grupom produktów, nie przeszkadza w odbiorze tekstu, a na pewno pomaga rozwiać obawy tych wszystkich, których bliscy myślą o przejściu na dietę bezmięsną. Autorki ostrzegają przed pułapkami, w jakie wpadają świeżo upieczeni wegetarianie (frytki z ketchupem to może i danie wegańskie, ale na pewno nie zbilansowany, zdrowy posiłek, dostarczający niezbędnych nutrientów!), i dowodzą, że przy odrobinie wysiłku każdy pożeracz sałaty może znaleźć odpowiednie dla siebie wegetariańskie zamienniki mięsa i produktów odzwierzęcych.

Wegetarianie to ludzie cieszący się świetnym zdrowiem – dzięki właściwej diecie – i dobrym samopoczuciem psychicznym – bo nie czują moralnej odpowiedzialności za ubój zwierząt hodowlanych. Potrafią zachować się dyplomatycznie i, choć są przekonani o słuszności swojej idei, nie pouczają i nie narzucają innym swojego zdania. Są świadomymi konsumentami, jedzą smaczne urozmaicone posiłki. Jesteś gotowy, by zostać wegetarianinem?
(nota wydawcy)

Zostać wegetarianinem. Pełen zestaw porad dla osób pragnących przejść na zdrową, wegetariańską dietę
Format    B5
Liczba stron    408

Grupa Wydawnicza Harmonia

Brak postów do wyświetlenia