Wykłady dotyczące produkcji, pochodzenia i rodzajów rzemieślniczego piwa oraz mnóstwo okazji do konsumpcji wspomnianego trunku – to atrakcje pierwszego Beerweekendu, który odbędzie się w Krakowie.
– Najlepszym sposobem letniego orzeźwienia jest dobre, rzemieślnicze piwo produkowane w tradycyjny sposób i z naturalnych składników. Świeży umysł pozwoli spróbować i docenić kilkadziesiąt rodzajów szlachetnego piwa z najlepszych browarów rzemieślniczych, które będą lane z największego w Polsce wielokranu pod gołym niebem. Orzeźwieni, ale spragnieni wiedzy, będą mogli dowiedzieć się wiele ciekawych informacji o piwie, jego pochodzeniu, rodzajach, sposobach serwowania i wielu ciekawostek – przekonuje Wojtek Kwiatkowski z klubu Fabryka, który jest organizatorem wydarzenia.
Program Beerweekend I
Czy piwo robi się z chmielu czyli obalanie piwnych mitów.
Na pierwszej edycji, przeprowadzona zostanie seria darmowych wykładów o produkcji, pochodzeniu i stylach piwnych. Upadną także piwne mity, a cenieni specjaliści odpowiedzą nawet na najbardziej skomplikowane pytania dotyczące piwa.
Wstęp wolny
Fabryka, Zabłocie 23, Kraków
26 czerwca, w godzinach 16-01
27 czerwca, w godzinach 12-01
28 czerwca. W godzinach 10-22
Na jednym beerweekendzie się nie skończy…
Planowane są już kolejne edycje:
Beerweekend II 24-26 lipca
Zrób to sam czyli warsztaty piwowarstwa domowego.
Druga odsłona to największy pokaz warzenia piwa w Polsce. Będzie można dowiedzieć się jak uwarzyć wyśmienite piwo w zaciszu domowym i jaki sprzęt jest do tego potrzebny. Osobną atrakcją będzie strefa piwowarów domowych. Merytoryczną opiekę nad wydarzeniem obejmą członkowie Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.
Beerweekend III 21-23 sierpnia
Kino letnie czyli piwna rewolucja w oku kamery.
Kino letnie o tematyce piwnej. Na trzeciej edycji, zaprezentowany zostanie świat piwnej rewolucji, która przybyła do Polski z za oceanu. Wykłady o historii craftu.