Kilka słów o książce: Kathy Freston – Weganizm


Schudnij, uzdrów ciało, zmień świat – w ten sposób Kathy Freston (ex modelki, autorki licznych poradników o zdrowym stylu życia, publikującej obecnie m.in. na stronach The Huffington Post,) zachęca Czytelników do przejścia na weganizm.


Jej książka to napisany przystępnym językiem, praktyczny poradnik, którego treść oparta jest na dziesięciu obietnicach, związanych ze zmianą stylu życia i diety. Dotyczą one nie tylko nas samych, ale także środowiska naturalnego i kwestii etycznych.

Jakie to obietnice? Kathy Freston przekonuje, że wybór weganizmu to sposób na: (1) utrzymanie idealnej wagi, (2)obniżenie ryzyka wystąpienia raka,  (3)chorób serca i cukrzycy,  (4)szansa na lepsze i dłuższe życie, (5) sposób na spożywanie bezpieczniejszego jedzenia, (6)możliwość oszczędności, (7) szansa na bardziej ekologiczne życie, (8) redukcja cierpienia zwierząt, (9)kontynuowanie duchowych tradycji i wreszcie własny rozwój (10).


Każdemu z tych zagadnień poświęcony jest odrębny rozdział, w którym Kathy Freston przytacza fakty zgromadzone przez naukowców (m.in. do słynnych badań dr T. Campbella), dziennikarzy ale także „zwykłych” ludzi. To bardzo ciekawy i obszerny materiał .

Następna część książki ma wymiar bardziej praktyczny. Po poznaniu założeń ideowych i merytorycznych weganizmu, czas przejść do „praktyki”. Kathy Freston prezentuje sposoby na skutecznie wprowadzenie zmian swoim menu (a co za tym idzie także całym życiu). Doradza jak radzić sobie w różnych sytuacjach (np. na co zwracać uwagę wybierając restaurację) a także prezentuje odpowiedzi, które na zadawane często pytania udzielił dr Neal Barnard z amerykańskiego stowarzyszenia promującego profilaktykę zdrowotną Physicans Commitee for Responsible Medicine. Jak dostarczyć organizmowi żelazo, jeśli nie jemy czerwonego mięsa? Jakie jest najlepsze źródło wapnia? Czy dieta roślinna jest zdrowa dla kobiet w ciążu? To niektóre z zadawanych pytań.

Ostatnią część „Weganizmu” stanowi trzytygodniowe menu z propozycjami potraw na śniadania, obiady i kolacje. Przepisy wzbogacone są o dużo praktycznych wskazówek (autorka poleca nawet konkretne marki produktów – zazwyczaj są to marki niedostępne na polskim rynku) i porad, które „skrojone są” pod kątem amerykańskiego odbiorcy. Mogą się przydać także polskim czytelnikom, choć na pewno łatwiej byłoby czytać im o tym, co kupić wybierając się do polskich marketów a nie np. sklepów sieci Trader Joe’s.

Książka Kathy Freston z pewnością zaciekawi czytelników poszukujących głębszych informacji na temat żywności i żywienia i rozważających przejście na weganizm (choć sporo ciekawostek znajdą tam także osoby, które po prostu chcą np. zwiększyć udział warzyw i owoców w swojej diecie). Taka decyzja z pewnością powinna być przemyślana – „Weganizm” dostarcza sporo argumentów „za”, ale publikacja amerykańskiej dziennikarki, choć oparta na wielu faktach i odwołaniach do badań naukowych, nie zawiera informacji o poglądach odmiennych (co nie znaczy polemicznych). Przed podjęciem decyzji warto o tym pamiętać i wyrobić sobie ostateczny pogląd ba podstawie informacji i z możliwie wielu wiarygodnych źródeł.
Na temat wpływu określonych stylów życia na zdrowie wciąż trwa (i prawdopodobnie potrwa jeszcze długo) „różnorodność wniosków i poglądów” w środowiskach naukowych.

Karol Przybylak
Kathy Freston, Weganizm. Schudnij, uzdrów ciało, zmień świat, Studio Astropsychologii, Białystok 2012