Najsłynniejszy targ serów i Alkmaar

Alkmaar jest miastem, którego miłośnikom serów i serowarom nie wypada nie znać. To tam, 40 km. na północ od Amsterdamu odbywa się najbardziej znany targ serów, którego tradycja sięga końca XVI w. Każdego roku przyciąga one tysiące osób.

Serowy targ z tradycją sięgającą XVI w

Pod koniec XVI w. powstał w mieście cech tragarzy serów, którzy obecnie w większości sami są producentami serów. Od tego tez czasu datuje się historia targów sera.

Obecnie impreza odbywa się od kwietnia do końca sierpnia, w każdy piątek między 10 a 12.30.

Tysiące krążków sera czekają na zwiedzających. W zabytkowym, pochodzącym z XIV w. budynku wagi miejskiej waży się sery, ma to związek z jego późniejszą ceną sprzedaży. Po ważeniu sery wracają na stoiska na rynku. Nniektóre bochny osiągają wagę nawet 120 kg, stąd też szybki marsz, wręcz bieg serowarów z serem do ważenia. Ma to w sobie coś z teatru turystycznego, który podoba się odwiedzających imprezę- jest to połączenie tradycji z folklorem.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Tragarze serów mają też specjalne drewniane nosidła, które przy pomocy lin zawieszają sobie na plecach i tak złączeni w pary, gęsiego udają się by zważyć sery. Nosidła ważą 25 kg., średnio obciąża się je 8 bochenkami sera, które ważą 12 kg. Każdy, co w sumie daje 130 km. Nie jest to praca lekka, nawet jak się ją wykonuje przed zgromadzonymi turystami i potencjalnymi nabywcami.

#alkmaarcheesemarket #alkmaar #cheese #netherlands

A post shared by Ashley Lee (@ashklee_) on

Sery do ważenia też się wozi na dużych taczkach. Po dokonaniu transakcji sprzedawca z kupującym podają sobie dłonie, na znak pomyślności i tym samym „zaklepują” sprzedaż. Jest to nawiązanie do starej tradycji obowiązującej pośród serowarskiej braci.

Na targu sprzedaje się różne gatunki sera przeważnie typu gouda: od młodej po dojrzałą z różnych części Holandii.

Na targu dozwolone jest targowanie się. Podczas targu środek miejskiego rynku jest opanowany przez krążki najprzeróżniejszych serów, które oznaczone są tabliczkami z informacją odnośnie typu sera oraz jego wieku, który podaje się w miesiącach. Dla serowego konesera wizyta na tym targu, to istny serowy zawrót głowy, którego nie da się ogarnąć wzrokiem, a chcąc spróbować wszystkiego to można stracić fortunę.

Holenderskie Muzeum Sera

W dawnym budynku wagi miejskiej na miejscowym rynku, gdzie to podczas serowych targów waży się bochny sera, od 1983 r. działa Holenderskie Muzeum Sera (Hollands Kaasmuseum), które przedstawia historię produkcji serów oraz ewolucję przemysłu serowarskiego w Holandii. Muzeum warte zwiedzenia nie tylko ze względu na historyczne eksponaty, filmy dokumentalne, obrazy i rysunki, a to wszystko w oryginalnych XIV -wiecznych pomieszczeniach. Zwiedzając muzeum można się dowiedzieć, że na terenie dzisiejszej Holandii znaleziono ceramiczne naczynia z ok. 800 r. p.n.e., w których przechowywano skrzep serowy. „Złote czasy” (XVI-XVII w.) sery i i ch eksport rozsławiły Holandię (http://www.kaasmuseum.nl/en).

Alleen al voor de historische bouwkunst kom je naar het lekkerste museum van Nederland!

Opublikowany przez Kaasmuseum – Dutch Cheese Museum 26 lipca 2017

Jak jest ser to jest i…piwo

Alkmaar żyje nie tylko historią przerobu mleka na ser, ale może się pochwalić Narodowym Muzeum Piwa „De Boom“ (Nederlands Biermuseum De Boom), które mieści się w XVII-wiecznym budynku byłego browaru, który podobnie jak muzeum serów skupia swa uwagę nie tylko na historii piwa i browarnictwa, ale też ukazuje rolę tego trunku w Holandii i w Alkmaar. Po wizycie w muzeum zalecane jest skorzystanie z pubu ulokowanego w podziemiach budynku, gdzie na gości czeka paleta 86 holenderskich piw. Jest to tylko część oferty jaką dysponuje 400 browarów w całej Holandii. Muzeum nastawia się na promocję piw rzemieślniczych (http://www.biermuseum.nl/en).

 

Brak postów do wyświetlenia