“Zdrowe wody, czyli pyszne wody smakowe oraz izotoniki” A. Łańcuchowskiej-Jeziorowskiej

Szczególnie latem powinniśmy pamiętać o spożywaniu odpowiedniej ilości wody. Ta jednak nie wszystkim smakuje. Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska udowadnia, że jej smak wcale nie musi być nudny. W swojej książce “Zdrowe wody, czyli pyszne wody smakowe oraz izotoniki” inspiruje oraz zachęca do odkrycia nowych smaków.


Autorka to specjalista ds. żywienia i dyplomowany dietetyk. Propagatorka zdrowego i smacznego jedzenia. Nie lubi nudy, co udowadnia w swojej książce. O wodzie pisze bowiem na kilkanaście różnych sposobów.

“Zdrowe wody, czyli pyszne wody smakowe oraz izotoniki” to książka pełna inspiracji. Dedykowana jest wszystkim: sportowcom, osobom dbającym o zdrowie i szczupłą sylwetkę, zmęczonym i zestresowanym. Tu każdy znajdzie coś dla siebie.


Wody smakowe dla każdego

Kilka lat temu na sklepowych półkach zaczęły pojawiać się wody smakowe. Z czasem stały się bardzo popularne, również wśród dzieci. Dietetycy nie mają jednak wątpliwości, że tego rodzaju produkty nie powinny gościć w naszej codziennej diecie. Często obfitują w cukier, nie zawsze też są wolne od barwników i konserwantów. Wysoka jest również ich cena. Zdecydowanie lepiej wiec przygotować wodę smakową we własnej kuchni. W ten sposób nie tylko zadbamy o nawodnienie organizmu, ale też dostarczymy sobie wielu cennych minerałów i witamin.

Przepisy zawarte w książce “Zdrowe wody, czyli pyszne wody smakowe oraz izotoniki” zostały uporządkowane zgodnie z porami roku. Autorka we Wstępie uzasadnia to następująco:

… podczas każdej z nich poszukujemy innych inspiracji, wyzwań, ale też i innych właściwości napojów, które spożywamy. Intuicyjnie w rozdziale wiosennym zamieściłam receptury zimnych wód smakowych energetyzujących oraz o właściwościach oczyszczających, rozdział letni poświeciłam zimnym wodom intensywnie nawilżającym i odprężającym, aby jesienną i zimową część mojej książki zagospodarować naparami uodparniającymi, kojącymi, rozgrzewającymi i wspomagającymi pracę układu trawiennego.

Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska niewiele miejsca poświęca teorii, dzięki czemu jej książka obfituje w mnóstwo inspirujących przepisów na połączenie wody z owocami, warzywami, przyprawami i ziołami. Każda receptura opatrzona jest kilkoma zdaniami uzasadnienia doboru składników, w którym czytamy, jakie właściwości ma napój przygotowany według określonego przepisu. Dzięki temu z łatwością możemy wybrać coś odpowiedniego dla siebie.

Autorka stawia na odważne połączenia, choć znajdziemy również i te podstawowe, jak choćby cytryny i mięty.

W książce znajdziemy również 10 unikalnych receptur na napoje izotoniczne. Są one niezbędne do uzupełniania płynów w organizmie przy bardzo intensywnym wysiłku. Podobnie jak wody smakowe, i te napoje są dostępne w sklepach. Po co jednak je kupować, skoro ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a domowy izotonik nie tylko doskonale smakuje, ale też jest zdecydowanie zdrowszy?


Walorem książki “Zdrowe wody, czyli pyszne wody smakowe oraz izotoniki” jest również jej wydanie. Treści są bardzo czytelne, a zdjęcia – inspirujące.

5 powodów, dla których warto przeczytać książkę “Zdrowe wody, czyli pyszne wody smakowe oraz izotoniki”

  1. W książce znajdują się przepisy na smakowe wody rozgrzewające, oczyszczające, orzeźwiające i uodparniające.
  2. Receptury są zróżnicowane, a smak wody wzmacniają owoce, warzywa, przyprawy i zioła.
  3. Dobrej jakości zdjęcia działają na wyobraźnię i zachęcają do odkrycia nowych smaków.
  4. Podział treści na pory roku pozwala odszukać interesujący nas przepis w szybkim czasie, dobierając go zgodnie z naszymi oczekiwaniami.
  5. Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska, doświadczony dietetyk, odczarowuje wodę, czyniąc ją bazą do przygotowania smacznych, pożywnych i orzeźwiających napojów.

Książka “Zdrowe wody, czyli pyszne wody smakowe oraz izotoniki” w promocyjnej cenie dostępna jest na stronie czytajwkuchni.pl