„Superfood z ogrodów, łąk i lasów. Energia i zdrowie z natury” Karin Greiner

Dla wielu superfood kojarzy się z jagodami goji, chlorellą, algami, chią. Są to produkty pochodzenia naturalnego, bogate w składniki odżywcze. Mało kto jednak wie, że nasze rodzime podwórka obfitują w prawdziwe skarby natury. I to o nich pisze Karin Greiner w swojej książce „Superfood z ogrodów, łąk i lasów. Energia i zdrowie z natury”.

Zioła znane są ludziom od tysiącleci. To one były pierwszymi lekami, jakie człowiek przyjmował na różne dolegliwości, o czym z czasem zapomniano. W ostatnich latach notuje się jednak zainteresowanie ziołolecznictwem. Jest to nie tylko alternatywa dla medycyny konwencjonalnej, ale też tani sposób na wzmocnienie organizmu. Wiele z roślin leczniczych jest bowiem na wyciągnięcie ręki: rośnie w naszych ogrodach, na łąkach i w lasach. Karin Greiner postanowiła nieco bliżej się im przyjrzeć. 

Superfood dla każdego

Autorka w swojej książce nie tylko szczegółowo charakteryzuje poszczególne zioła, ale też podpowiada, do czego warto je wykorzystać. Notuje również kilka interesujących przepisów na dania z dodatkiem zdrowych roślin. Receptury są niebanalne, bo czy ktoś słyszał o makaronie z podpłomyków z jarzębinowym chutneyem lub zupie z owoców bzu z kleksami z białek? A takich ciekawych propozycji Karin Greiner przywołuje zdecydowanie więcej.

Opisywane zioła oraz przepisy autorka podzieliła według pór roku. Ma to swoje uzasadnienie, bowiem rośliny osiągają pełną wartość odżywczą tylko wówczas, gdy mają zapewnione optymalne warunki wegetacji.

Zioła na wyciągnięcie ręki

Karin Greiner opisuje aż 28 dziko rosnących ziół. Są wśród nich te popularne, choćby koniczyna łąkowa, mniszek lekarski, czosnek niedźwiedzi, tymianek i bez czarny, jak i te nieco mniej znane, by wspomnieć choćby o ziarnopłonie wiosennym czy uszaku bzowym.

Książka to nie tylko swego rodzaju ziołowy atlas, ale też cenny poradnik dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z dziko rosnącą superżynowścią. Karin Greiner już na samym wstępie notuje wskazówki, jak zbierać rośliny i na co zwracać uwagę. Dzieli się również przepisami podstawowymi, dzięki którym możliwe jest przygotowanie oleju, pesto, octu, marmolady czy chutney.

Niezwykle wartościowym elementem książki jest zbiór podstawowych informacji na temat substancji pochodzenia roślinnego. W niezwykle przystępny sposób Karin Greiner notuje, czym są witaminy, fitaminy, chlorofil i składniki mineralne. Wskazuje ponadto, jaką rolę pełnią dla naszego organizmu.

5 powodów, dla których wartko przeczytać książkę „Superfood z ogrodów, łąk i lasów. Energia i zdrowie z natury” Karin Greiner

  1. Książka zawiera szczegółowe opisy 28 popularnych ziół (najważniejsze informacje zostały zebrane w krótkich notkach umieszczonych na marginesie).
  2. W publikacji zawarte zostały podstawowe informacje na temat substancji pochodzenia roślinnego. Dzięki temu o wiele łatwiej zrozumieć właściwości ziół.
  3. Karin Greiner dzieli się 40 przepisami na dania pikantne i słodkie z wykorzystaniem dzikich ziół i owoców.
  4. Książka jest bardzo dobrze wydana. Informacje są w niej umieszczone w taki sposób, by można było je szybko odnaleźć. Wyszukiwanie poszczególnych roślin ułatwia spis treści z podziałem na pory roku.
  5. Autorka pisze o roślinach tanich, często rosnących w naszym najbliższym otoczeniu. Okazuje się, że tuż za progiem naszego domu wiele jest ziół wspomagających naszych układ odpornościowy, detoksykujących czy łagodzących stres i napięcie.

Książka jest dostępna w naszym partnerskim sklepie internetowym “Czytaj w kuchni“.