Sandor Ellix Katz i jego “Dzika fermentacja”

blank

Król fermentacji powraca z nową książką. Zaskakuje, uczy i dzieli się swoim doświadczeniem. Sandor Ellix Katz inspiruje do zmiany swoich kulinarnych przyzwyczajeń i zaprasza do świata pełnego kiszonych warzyw i fermentowanych serów i jogurtów.

O zaletach produktów fermentowanych powiedziano i napisano już wiele. Proces ten, fascynujący w swojej prostocie, niesie ze sobą wiele prozdrowotnych właściwości. Nic zatem dziwnego, że znalazł się w kręgu zainteresowań człowieka, który swoja pasją jest w stanie zarazić miliony ludzi na całym świecie.

blank

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Sandor Ellix Katz to nie tylko miłośnik kiszonek, to również kulinarny praktyk fermentacji. Przez kilkanaście lat poznawał procesy za nią odpowiadające. Smakował, próbował, eksperymentował, a przy tym rozmawiał z ludźmi różnych kultur, ucząc się i zdobywając przepisy, które z wielką skrupulatnością kolekcjonował.

Dla mnie fermentacja jest po części elementem diety, po części sztuką, praktyczną metodą konserwacji żywności, wielokulturową przygodą, przejawem aktywizmu, a po części nawet ścieżką rozwoju duchowego, gdyż raz po raz potwierdza wzajemne powiązania łączące cały świat

– pisze Sandor Ellix Katz we wstępie do “Dzikiej fermentacji”.

Najlepsze książki o fermentacji w 2016

Bakterie i grzyby – sprzymierzeńcy człowieka

Na każdym kroku dowiadujemy się, jak bardzo mikroorganizmy negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Sandor Ellix Katz przekonuje, że jest inaczej. Żywność fermentowana ma bowiem wiele walorów odżywczych. Nie od dzisiaj wiadomo, że kiszonki wzmacniają nasz organizm i przyczyniają się do utrzymania prawidłowej mikroflory jelit. Ale znane nam ogórki i kapusta to jedynie mikroskopijny fragment świata produktów fermentowanych.

blank

W książce “Dzika fermentacja” mnóstwo jest teorii. Nie jest to jednak sucha wiedza ani niczym nieuzasadnione poglądy głoszone przez fanatyka. To garść solidnej wiedzy, opartej na źródłach oraz wieloletnich badaniach. Niemal każdą informację Sandor Ellix Katz podbudowuje naukowym źródłem. To czyni jego pracę niezwykle rzetelną.

Autor zdecydował się również na rozważania dotyczące globalizacji. W swojej książce pisze:

(…) Homogenizacja kultury [to] smutny i nieprzyjemny proces, na skutek którego języki, tradycyjne ustne wierzenia, umiejętności i zawody znikają z roku na rok, podczas gdy coraz większy majątek jest gromadzony w rękach coraz mniej licznej grupy osób. Dzika fermentacja to przeciwieństwo homogenizacji i jednorodności, maleńkie antidotum, które każdy z nas może zastosować we własnym domu.

Sandor Ellix Katz w swojej książce wiele miejsca poświęca na wątek kulturowy i historyczny. Pokazuje w ten sposób, że fermentacja od wieków stanowiła kulinarny fundament na niemal całym świecie.

blank

Przewodnik po świecie fermentacji

Kiedy Katz zostawia za sobą teorię, przystępuje do opisu niezwykle różnorodnego świata produktów fermentowanych. Treści te zostały przyporządkowane do następujących rozdziałów:

  • Fermentacja warzyw
  • Napoje lekko fermentowane
  • Fermentacja nabiału (i jego wegańskich zamienników)
  • Fermentacja ziaren zbóż (kasze, napoje bezalkoholowe, zupy, pieczywo)
  • Fermentacja nasion roślin strączkowych
  • Wina
  • Piwa
  • Ocet

W książce znajdziemy przepisy nie tylko na znane nam produkty, np. kapustę kiszoną czy kwas buraczany. Publikacja bowiem dotyka wielu kultur i stawia na różnorodność, nie mogło więc w niej zabraknąć receptur na pastę miso-tahini, wino z dzikiego bzu, szampan imbirowy, piwo ryżowe i kimchi. A to tylko niektóre z propozycji, bo tych Sandor Ellix Katz daje swoim Czytelnikom całe mnóstwo.

Wiedza praktyczna dla miłośników fermentacji

Ogromną zaleta książki jest jej praktyczność. Autor bardzo dokładnie wyjaśnia, jak kisić i fermentować przy pomocy różnych technik. Nie narzuca jednego sposobu kiszenia, ale podpowiada, by stawiać na różnorodność. W ten sposób zachęca do stworzenia ulubionych smaków według własnych preferencji. Podpowiada przy tym, jakie naczynia używać, co może się przydać w czasie przygotowywania produktów do procesu fermentacji, jak również jak zadbać o odpowiednie warunki, by mikroorganizmy mogły się rozwijać z korzyścią dla naszego zdrowia.

Omawiana książka jest idealna zarówno dla osób, które dotychczas niewiele wiedziały na sztuki kiszenia, jak i tych, które już jakiś czas temu zmienili swoje piwnice w małe laboratoria. Sandor Ellix Katz bowiem przekazuje swoją wiedzę w taki sposób, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Nic zatem dziwnego, że publikacja już dawno zyskała miano bestsellera, a z uznaniem na jej temat wypowiadają się kulinarni mistrzowie z całego świata.

5 powodów, dla których warto przeczytać książkę “Dzika fermentacja”

  1. Autor dzieli się wiedzą praktyczną, nie szczędzi Czytelnikom porad i wskazówek. Bardzo dokładnie wyjaśnia, jak kisić i fermentować, by uzyskać produkt najlepszej jakości.
  2. Sandor Ellix Katz przybliża teorię na temat mikroorganizmów, których współczesny świat nakazuje się bać. Wyjaśnia, czym dla człowieka są bakterie i grzyby, oraz jaki mają wpływ na organizm.
  3. Książka porusza wiele wątków historycznych i kulturowych. Jest prawdziwą skarbnicą wiedzy na temat fermentacji.
  4. W swojej publikacji Sandor Ellix Katz zdecydował się zastosować osobistą narrację, co nadaje treści bardzo łagodny ton. Dzięki takiemu zabiegowi książka jest bardzo czytelna. Znajdziemy w niej historie ludzi różnych kultur, uwagi na temat życia osobistego autora, jak również opis własnych doświadczeń.
  5. Każdy przepis został przez autora opatrzony bardzo precyzyjnym czasem przygotowania. Katz przy każdej recepturze notuje również potrzebne akcesoria oraz dokładny opis wykonania.

Książka “Dzika fermentacja” jest dostępna na stronie wydawnictwogaj.pl  

Brak postów do wyświetlenia